Un obiect spaţial ce are forma unui trabuc şi care a vizitat Sistemul Solar în 2017 ar putea fi o navă extraterestră trimisă pentru a studia Terra.
Această ipoteză, ce pare desprinsă dintr-un film SF, este însă cât se poate de serioasă şi a fost formulată de astronomii de la Universitatea Harvard din Statele Unite, informează marţi site-ul cnews.fr. Acel corp ceresc, denumit 'Oumuamua', care în limba hawaiiană înseamnă 'Un mesager venit dintr-un trecut îndepărtat', a fost reperat pentru prima dată în octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1, aflat în Hawaii.
De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat din răsputeri să determine adevărata natură a acelui obiect spaţial misterios, care nu semăna cu niciunul dintre cele cunoscute până în prezent. În cele din urmă, cercetătorii au cedat în faţa evidenţei: nu era vorba nici de o cometă, nici de un asteroid, ci de un nou tip de 'obiect interstelar'.
Oumuamua, sondă operațională?
Într-un articol publicat în această săptămână şi preluat de CNN, cercetătorii de la Harvard Smithsonian for Astrophysics au estimat că acel corp ceresc, ce avea o lungime de 10 ori mai mare decât lăţimea sa, colorat în roşu şi negru şi care se deplasa cu viteza de 315.431 de kilometri pe oră, ar fi putut să fie 'de origine artificială'. Oumuamua ar putea fi prima sondă operaţională trimisă intenţionat spre Terra de către o civilizaţie extraterestră', au scris autorii studiului.
Ei sunt de părere şi că 'Oumuamua ar putea fi 'o pânză solară' comparabilă celor fabricate pe Terra şi care permit vehiculelor spaţiale create de oameni să se deplaseze în spaţiu graţie radiaţiei emise de stele. De asemenea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard cred că faptul că acel obiect se deplasează cu viteză mare şi pe o traiectorie neobişnuită ar putea să însemne că el şi-a depăşit durata de funcţionare. Oumuamua este primul obiect cosmic văzut vreodată în sistemul nostru solar despre care ştim că provine din altă parte', au adăugat autorii oamenii de ştiinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu