Rezultat uimitor al celui mai amplu studiu despre experiențele la limita morții

Cercetătorii britanici au aflat, în cadrul celui mai amplu studiu realizat vreodată despre experiențele la limita morții, ce se întâmplă după ce inima şi creierul nu mai funcţionează. 

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au studiat mai mult de 2.000 de persoane care au suferit stop cardiac, la 15 de spitale din întreaga Marea Britanie, Austria și Statele Unite, scrie businessinsider.com, potrivit descopera.ro.

Aproximativ 40% dintre pacienții care au supraviețuit au declarat că au fost conștienți în perioada în care au fost în moarte clinică, când inima lor nu mai bătea. 

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, un asistent social din Southampton, a descris zgomotul aparatului de resuscitare dar și al personalului medical care încerca să-l salveze. 

Medicul Sam Parnia, cel care a condus cercetarea, a declarat pentru Daily Telegraph: "Creierul nu poate funcționa atunci când inima a încetat să mai bată, dar, în acest caz, o formă de conştienţă a timp de până la trei minute de la debutul crizei, atunci când inima nu bătea, deși se știe că după primele 30 de secunde de stop cardiac, creierul nu mai funcționează".

„Nu există o clipă a morţii. Moartea începe când se opreşte inima şi este un proces care continuă o perioadă", precizează Parnia, care a adăugat că pacientul a descris tot ce s-a întâmplat în încăpere și că a auzit două semnale sonore de la aparatul de resuscitare, care bipăia la un interval de trei minute. 

În plus, tot ce descrisese bărbatul se întâmplase în realitate în perioada în care medicii au încercat să-l salveze.

Studiul, început în anul 2008, se numește Aware. Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat 2060 de pacienți care au suferit stop cardiac.. Din cei 330 care au supraviețuit, 160 au declarat că au experimentat o formă de conștiență pe perioada resuscitării.

Unii dintre ei au descris că au simțit un sentiment de pace, alții că au văzut o lumină puternică, dar au fost și pacienți care au descris un sentiment de înec.  

Sam Parnia crede că mulţi pacienţi au experienţe la limita morţii în timpul unui stop cardiac, dar unii dintre ei nu-şi mai pot aminti din cauza medicamentelor pe care le primesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel