Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) a dat undă verde fabricării primelor pastile din lume cu ajutorul unor imprimante 3D, informează bbc.com, potrivit Mediafax.
Anterior, FDA aprobase folosirea şi comercializarea pe piaţa americană a unor instrumente medicale - inclusiv proteze - care au fost obţinute cu ajutorul imprimantelor 3D.
Noul medicament aprobat de FDA, denumit Spritam, a fost creat de compania Aprecia Pharmaceuticals pentru a atenua intensitatea convulsiilor cauzate de epilepsie.
Compania americană a dezvăluit faptul că intenţionează să producă şi alte medicamente cu ajutorul imprimantelor 3D.
Care sunt avantajele unei pilule 3D
"Printarea" medicamentelor permite straturilor de substanţă activă dintr-o pilulă să se depună mult mai aproape unul de altul, într-un dozaj de mare precizie.
O tehnologie separată, dezvoltată de aceeaşi firmă, cunoscută sub denumirea ZipDose, face ca pastilele cu concentraţii mari de substanţă activă să fie mai uşor de înghiţit.
Printarea medicamentelor va permite producătorilor să introducă până la 1.000 de miligrame (1 gram) de substanţă activă în fiecare tabletă individuală.
Pilulele 3D se dizolvă în aceeaşi manieră şi în acelaşi timp ca şi celelalte medicamente.
De asemenea, printarea 3D a pastilelor are potenţialul de a crea medicamente specifice pentru fiecare pacient, în dozajul de care acesta are nevoie.
Medicamentul Spritam va fi lansat pe piaţă în primul semestru al anului 2016, precizează compania Aprecia Pharmaceuticals.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu