Premieră în lumea științei. Ce vor face astronauții

Astronauta americană Kate Rubins, sosită sâmbăta trecută pe Stația Spațială Internațională, urmează să testeze un dispozitiv de secvențiere nanoporă, numit MinION, pentru a decoda ADN-ul în spațiu, informează Reuters.

Rubins, care a studiat Ebola și alte virusuri ucigașe înainte de a deveni astronaut și care pentru această activitate desfășurată pe Pământ purta costume de biosiguranță de nivel înalt, va lucra pe avanpostul orbital cu probe de testare inofensive, utilizând acest dispozitiv de buzunar dezvoltat de Oxford Nanopore Technologies, de dimensiunea unui smartphone, dar cu o greutate de aproximativ două kilograme.

În calitate de prim vânător profesionist al virușilor în spațiu, ea va încerca să finalizeze prima decodificare deplină a ADN-ului, sau secvențiere, pe orbită. Vor fi efectuate teste atent controlate, pe o bacterie, un virus și celule de șoarece. Însă nu se va întâmpla nimic periculos, întrucât toate au fost deja secvențiate în mod repetat și totul este sigur pentru a fi realizat în mediul închis al laboratorului spațial, a dat asigurări cercetătoarea.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii de știință trebuie să le dovedească este cât de bine funcționează MinION în condiții de microgravitație. 'Tehnologia se comportă diferit aici. Fluidele se comportă diferit aici", a declarat astronauta într-un interviu acordat joi pentru Reuters de pe Stația Spațială Internațională.

În viitor, Rubins ar dori să utilizeze dispozitivul pentru a afla mai multe despre potențiale colonii de microbi care s-au instalat în sistemul de apă al stației care orbitează și în altă parte la bordul acesteia. "Avem apă minunat de curată, dar avem un sistem de apă care a fost aici timp de 15 ani. Există oare microbi care trăiesc în acest sistem?", s-a întrebat Rubins.

Ființele umane pot trăi în spațiu

"Am demonstrat că ființele umane pot trăi în spațiu, acum avem posibilitatea de a vedea modul în care microbii reacționează în spațiu", a spus cercetătoarea citată de Daily Mail.

Testele sunt destinate să dovedească dacă tehnologia poate fi folosită pentru a înțelege cum se dezvoltă microbii în laboratorul spațial, a ajuta la diagnosticarea de boli ale astronauților de pe stație, precum și în misiuni viitoare, posibil pentru a testa probe de pe Marte și din alte locuri pentru a identifica semne de viață pe bază de ADN.

Aparatul se conectează la o suită de alte instrumente de diagnosticare la bordul stației, incluzând Reacția de polimerizare în lanț, PCR, dispozitiv care poate testa gene unice.

MinION urmează să fie transportat pe ISS la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce va fi lansată luni de la Cape Canaveral, Florida. Acesta va fi prima lui utilizare în spațiu.

În prezent, eșantioanele din spațiu trebuie să fie înghețate și transportate înapoi pe Pământ pentru analiză.

Actualul comandant al ISS, Jeff Williams, a făcut anterior unele experimente pe gene în spațiu, dar noul dispozitiv va permite mult mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel