PREMIERĂ astronomică: Emisie radio din spațiu, detectată în timp real

Premieră astronomică și, poate, moment unic pentru astronomii care, pentru prima dată, au receptat, în timp real, o emisie radio rapidă, de scurtă durată, care provine dintr-o sursă necunoscută din spațiul cosmic. 

Descoperirea îi aduce pe cercetători cu un pas mai aproape de a înţelege acest fenomen "extraterestru" straniu, pe care astronomii din toată lumea încearcă să îl explice. Emisia radio durează doar câteva milisecunde. Primul semnal a fost descoperit în 2007 de astronomii care căutam obiecte cosmice în arhiva datelor înregistrate de radiotelescopul Parkes, potrivit Daily Mail. Cauza emisiilor radio este o nouă enigmă științifică. Posibilele explicații sunt multiple. El pornesc de la evaporarea unei găuri negre, contopirea unor stele până la "comunicaţii" ale extratereştrilor.

Până în prezent, doar șase astfel de semnale au fost înregistrate. Ele provin, aparent, din afara Căii Lactee. Toate șase au fost receptate de radiotelescopul Parkes. 

A şaptea emisie a fost receptată cu ajutorul uriaşului radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico, în timp real. "Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio în timp real", a declarat Emily Petroff, doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne. "Aceste emisii au fost descoperite, în mare parte, în arhivele de date, la săptămâni sau luni ori chiar după mai mult de un deceniu după ce au avut loc", a mai spus Petroff. El a cerut unei echipe internaționale de cercetători să efectueze rapid observații cu radiotelescoapele de pe glob. 

Fenomenul care a produs semnalul emite într-o secundă energia emisă de Soare într-o zi

Una dintre marile necunoscute alte acestor emisii radio este distanţa de la care provin. Caracteristicile semnalului radio indică faptul că sursa semnalului detectat în timp real este la o distanţă de până la 5,5 miliarde de ani lumină de Terra.

"Acest lucru înseamnă că fenomenul care a produs semnalul radio ar fi putut emite la fel de multă energie în câteva secunde câtă emite Soarele într-o zi", a spus cercetătoarea Daniele Malesani, de la Univesitatea din Copenhaga.

Capcana astronomiilor. Așteaptă un alt semnal

Emisia radio a mai dat un indiciu privind originea, dar acesta pare mai degrabă să îi încurce pe cercetători. Sistemul de detectare în timp real al emisiilor radio cosmice folosit de radiotelescopul Parkes a înregistrat şi polarizarea emisiei, caracteristică ce nu a fost obţinută în cazul emisiilor anterioare. Polarizarea poate fi înţeleasă ca fiind direcţia în care undele electromagnetice, ca lumina şi undele radio, vibrează şi poate fi liniară sau circulară. Emisia radio detectată în timp real era mai mult de 20% polarizată circular, ceea ce ar indica prezenţa unor câmpuri magnetice foarte puternice în preajma sursei.

Identificarea originii acestei emisii radio de scurtă durată este doar o chestiune de timp. "Am pus capcana. Acum trebuie doar să aşteptăm ca un alt semnal să cadă în ea", a declarat Emily Petroff.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel