Urmărește emisiunea live


Perseide 2019 România. Ploaia de stele, văzută pe cerul Clujului - FOTO

Perseidele
Perseidele

Potrivit specialiștilor NASA, perseidele au ajuns la momentul maxim în acest an, în noaptea dintre 12 și 13 august. Acestea au fost observate și la Cluj-Napoca.

O internaută din Cluj-Napoca a surprins într-o poză cum au arătat perseidele pe cerul orașului de pe Someș. Aceasta a postat-o la story-ul de pe Instagram.

 

În luna august, în 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este un celebru curent de meteori, pentru că perioada în care pot fi văzute se suprapune cu concediile și cei mai mulți oameni pot sta până târziu să privească cerul. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

Cea mai buna perioadă de observare pentru Perseide este dupa miezul nopții până dimineața

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă", notează specialiștii. Anul acesta Luna se apropie de faza maximă de pe 15 august astfel că lumina satelitului natural va îngreuna observarea curentului de meteori.

În mitologia greacă, Perseu era fiul Danaei și al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj și dibăcie Gorgonele. Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reușit să-i taie capul, ieșind învingător din această aventură primejdioasă.

De fapt legătura cu figura mitologică este întâmplătoare pentru că meteorii au primit numele de la constelația Perseu, din dreptul căreia își fac apariția. Dar între constelație și acest curent de meteori nu este nicio legătură. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel