Lacul Baikal, la cel mai scăzut nivel în ultimii 60 de ani

Situație alarmantă înregistrată în această săptămână la cel mai mare rezervor de apă dulce de pe Terra. 

Lacul Baikal din Siberia, care conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei, a ajuns, marți, la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani. Potrivit experţilor, cauzele sunt seceta şi drenajul excesiv, informează AFP, potrivit RFI.

Comparativ cu anul 2013, nivelul actual al Lacului Baikal a scăzut cu 40 de centimetri, ori dacă se depășește nivelul minim de 456 de metri faţă de nivelul mării, acest lucru ar avea efecte ireversibile asupra ecosistemului.

Nivelul lacului era deja redus încă din 2014, însă se aştepta la un an ploios, ceea ce nu s-a întâmplat. Din contră, a fost secetă, ceea ce a dus la scăderea nivelul lacului și mai mult, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

"Eu cred că trebuie să aşteptăm, să lăsăm să treacă un an sau doi, timp în care să adunăm toate informaţiile şi de-abia atunci vom putea spune dacă este un fenomen natural sau nu. Deocamdată, e dificil de zis", a spus cercetătorul rus, Andrei Zhdanov.

Confruntate cu această situație, autoritățile au intrat în stare de alertă pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

"În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate", a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul "Râuri fără Frontiere", un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

Lacul Baikal, un impresionant deținător de recorduri 

Lacul Baikal, declarat în 1996 sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este un lac de origine tectonică, situat în sudul Siberiei, între regiunea Irkutsk şi Republica Autonomă Buriată. 

"Marea din Nord", cum îl denumeau vechii chinezi în texte istorice, sau "Baygal nuur" adică Lacul Lumii, după cum l-au botezat triburile de buriaţi care trăiau pe malurile sale din timpuri imemoriale, este cel mai bătrân lac al lumii, dar și cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime maximă de 1.642 metri.

De asemenea, gradul de transparență a apei lacului Baikal este unul dinrte cele mai ridicate din lume, fundul lacului fiind vizibil până la adâncimea de 40 metri. În plus, temperatura scăzută a apei duce la dizolvarea oxigenului pe toate etajele lacului, contribuind la menţinerea unei mari biodiversităţi.

Bogăţia şi diversitatea florei și faunei este impresionantă, lacul Baikal fiind habitatul a peste 1.700 de specii de plante şi animale, peste 80% dintre ele endemice. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel