Zilele trecute, sonda spaţială Cassini a făcut o descoperire inedită în apropierea planetei Saturn. Analizorul de praf cosmic de la bordul vehiculului a identificat particule microscopice provenind de la stele aflate la foarte mare depărtare faţă de sistemul nostru solar.
Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Heidelberg, Germania, au analizat compoziţia prafului cosmic descoperit şi au fost surprinşi să afle că în compoziţia acestuia se aflau gaze precum heliul, dar şi un numărat variat de metale grele.
Dr. Mario Trieloff, unul dintre membrii echipei de cercetare, susţine că aceste elemente chimice se numără printre cele care au stat la baza formării Terrei, dar şi a altor planete asemănătoare cu aceasta.
Descoperirea făcută le va permite astronomilor să afle noi informaţii despre zonele din Univers aflate la foarte mare distanţă faţă de sistemul nostru solar. În mod normal, specialiştii trebuie să obţină numeroase probe de praf cosmic pentru a detecta particule asemănătoare cu cele descoperite recent, însă datorită faptului că sonda Cassini este prevăzută cu un analizor cu spectrometru de masă, datele sunt obţinute mult mai rapid şi sunt imediat transmise celor aflaţi la sol.
[citeste si]
Cercetătorii germani susţin că este pentru prima dată când a putut fi studiată o cantitate atât de diversificată de praf interstelar.
Rezultatele obţinute de specialiştii germani sunt foarte importante, deoarece arată probabilitatea ca praful cosmic provenit din afara sistemului solar să se fi omogenizat cu cel pe care îl găsim în vecinătatea planetei noastre. Acest rezultat susţine teoria conform căreia blocurile de materie din Univers au o compoziţie similară, indiferent de locul în care ele s-ar găsi în cosmos, scrie babnews.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu