După descoperirea Lacului Vostok care a stat în adâncimea îngheţată aproximativ 25 de milioane de ani, cercetătorii au dat de un alt lac subteran.
Echipa de cercetare a prezentat informaţiile la adunarea anuală a Uniunii Geofizice Europene (EGU) din Viena. Potrivit lor, acest lac este al doilea ca mărime după lacul Vostok.
Datorită analizei anumitor caracteristici geografice neobişnuite, folosind radar de penetrare a solului, oamenii de ştiinţă sunt capabili să facă presupuneri cu privire la ceea ce se poate ascunde dedesubtul gheţii.
Lacul în sine este de aproximativ 100 de kilometri lungime şi 10 km lăţime şi este în formă de panglică. De asemenea, acest lac pare a fi conectat la un canion aflat şi el sub gheaţă, iar canalele lacului duc departe şi pot asigura transportarea apei spre platoul îngheţat de la Vest şi în ocean.
Cercetătorii din Regatul Unit, din China şi SUA, se vor întâlni în luna mai pentru a discuta datele recepţionate de radare. Ei vor confirma existenţa atât a canionului, cât şi a sistemului subglaciar absolut. Ambele au un interes imens pentru biologi, care sunt dornici să exploreze ecosisteme care au rămas neatinse de zeci de milioane de ani, scrie iflscience.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu