Decebal, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) monitorizată satelitar de Societatea Ornitologică Română, a revenit în România pe data de 30 octombrie 2014. Și-a încheiat migrația de toamnă după 60 de zile în care a zburat peste 9.000 km, din tundra siberiană până la teritoriile de iernare din România, scrie sangealb.wordpress.com.
Decebal a plecat spre România pe 1 septembrie, din teritoriile de cuibărit din Peninsula Tamyr, partea cea mai nordică a Eurasiei. A făcut o scurtă pauză de odihnă în delta râului Ob, dar în numai trei zile avea să traverseze Rusia, până în Kazahstan, unde a sosit pe 10 septembrie. A stat aici timp de o lună, în trei locații diferite, și a acumulat energie pentru o nouă etapă a călătoriei, spre sud, spre Marea Caspică.
De pe țărmul estic al acestei mări, dintr-o lagună pustie, Decebal a reușit un salt incredibil de 1.800 km, peste Marea Caspică și Marea Azov, în numai o zi, pe 26 octombrie. Această etapă s-a încheiat în apropiere de Dnepr, în Ucraina. În mod normal, după o asemenea cursă, gâștele au nevoie de odihnă și mâncare, dar Decebal nu s-a oprit și a mai zburat 300 km, până a ajuns în Delta Dunării.
De obicei, primele gâște cu gât roșu sosesc în România în primele zile ale lunii noiembrie, iar numărul lor crește zilnic până în luna decembrie, când ajung și la 20.000 de indivizi. Delta Dunării și lagunele de pe coasta Mării Negre sunt locul preferat pentru iernat, dar numere tot mai mari sunt observate și de-a lungul Dunării.
În acest moment, cea mai mare amenințare pentru Decebal este vânătoarea, deoarece gâștele cu gât roșu formează stoluri împreună cu gârlițele mari, specie de gâscă sălbatică la care vânătoarea este permisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu