Creșterea rapidă înseamnă o moarte timpurie. Dieta, principala cauză

Dieta influențează creșterea și speranța de viață
Dieta influențează creșterea și speranța de viață

O echipă internațională condusă de cercetători de la Universitatea din Manchester a încercat să afle care este legătura dintre o creștere rapidă și o moarte timpurie, în cazul plantelor. Studiul, publicat în Science Advances, ar putea contribui la îmbunătățirea activităților de conservare a naturii, a restaurării habitatelor naturale și obținerea unor culturi mai sănătoase.

Se pare că răspunsul este ascuns, la propriu, sub picioarele noastre. Secretul rezidă în relațiile complexe dintre germenii din sol și rădăcinile plantelor. Oamenii de știință bănuiau de mult că taina diversității plantelor nu putea fi deslușită decât printr-o abordare integrată, a plantelor dimpreună cu dușmanii lor, inclusiv ciupercile dăunătoare din sol. Cu toate acestea, studiul vieții microbiene din sol a fost, până de curând foarte dificil.

Folosind noi tehnici moleculare și informații despre acțiunea diferitelor ciuperci în sol, cercetătorii au descoperit că unele plante au adunat zeci de ciuperci dăunătoare diferite în rădăcina lor, în timp ce altele au păstrat inamicii la distanță și au atras multe ciuperci benefice care stimulează sănătatea plantelor.
Coordonatorul principal al cercetării, dr. Marina Semchenko, de la Școala de Științe a Pământului și Științelor Mediului din cadrul Universității (SEES), a declarat: "Când umbli printr-o luncă bogată în flori, te întrebi de ce atât de multe plante cresc împreună și nicio plantă nu predomină. Am constatat că dezvoltarea plantelor este puternic controlată de cât de multe ciuperci dăunătoare sau benefice sunt atrase de rădăcinile plantelor".

”Dieta”, importantă pentru sănătatea plantelor


Cercetătorii au constatat, de asemenea, că echilibrul dintre ciupercile dăunătoare și cele benefice depinde de stilul de viață al plantelor, oferind o perspectivă asupra motivului pentru care unele plante cresc repede, dar mor tinere, în timp ce altele cresc încet, dar se bucură de o viață lungă. „Ca și în povestea țestoasei și a iepurelui, unele plante cresc lent, dar au o viață extinsă, "cooperând" cu ciuperci benefice. Altele cresc repede și inițial par de succes, dar apoi sunt afectate de bolile cauzate de ciuperci dăunătoare", explică Marina Semchenko.
Ca și în cazul oamenilor, dieta este importantă pentru sănătatea plantelor. Oamenii de știință au descoperit că solurile cu substanțe nutritive din abundență pot sprijini creșterea plantelor luxuriante, dar, de asemenea, și schimbarea echilibrului îmtre ciupercile benefice la cele și cele care cauzează boli.
Richard Bardgett, profesor de ecologie la Universitatea din Manchester, a spus: "Deși rezultatele au fost obținute din studii asupra unor pășuni din nordul Angliei, probabil că aceleași mecanisme apar în alte ecosisteme din întreaga lume, dar sunt necesare mai multe teste pentru a confirma acest lucru."

Revoluție în agricultură

Concluziile ar putea deschide calea către noi abordări în agricultură pentru a stabili echilibrul microbian favorabil pentru producerea de culturi sănătoase prin înclinarea balanței către sporii benefici în zona rădăcinilor plantelor.
Dr. Semchenko a avertizat: "Bacteriile din sol sunt sensibile la intervențiile umane, cum ar fi agricultura intensivă, iar constatările noastre sugerează că impactul negativ asupra microbilor din sol poate afecta conservarea diversității plantelor".
Studiul a fost coordonat de Universitatea din Manchester și a implicat colaborarea între nouă instituții, inclusiv universitățile din Colorado, Tartu, Berlin, Edinburgh și Lancaster. Mai multe informații sunt disponibile pe www.manchester.ac.uk/discover/news/why-do-some-plants-live-fast-and-die-young

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel