Ce se întâmplă în Carpați. Cercetători din Islanda și Norvegia au venit în România

Spațiul Carpatic din România reprezintă o zonă deosebită din punct de vedere climatic, astefel că cercetătorii islandezi și norvegieni au hotărât să studieze cu atenție moificările produse în ultimii 1000 de ani.

La Universitatea Ștefan cel Mare Suceava (USV) a avut loc, luni, lansarea proiectului de cercetare Răspunsul pădurii la schimbările climatice, cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare din Regiunea Carpatică (CLIMFOR), realizat în parteneriat cu specialiști din Norvegia și Islanda, a declarat prorectorul USV Mihai Dimian.

El a spus că acesta este unul dintre puținele proiecte de mediu acceptate spre finanțare, din totalul de 400 depuse, doar 23 primind finanțare, potrivit Antena 3.

În domeniul Protecția și Managementul Mediului au fost finanțate șapte, acest proiect ocupând locul doi în clasamentul general și beneficiază de o finanțare de peste un milion de euro, cea mai mare parte revenind USV, a spus Dimian.

Citește și: "Ascuns în Oraș" - vezi cum arată Omul Invizibil



Cea mai mare parte a fondurilor atrase prin acest proiect vor fi folosite pentru o investiție de amploare în universitatea suceveană, respectiv un laborator de biometrie forestieră, în acest moment USV fiind în curs de achiziție al echipamentelor. 

"Prin achizițiile din acest proiect sperăm să reducem discrepanțele dintre laboratoarele noastre și cele din vestul Europei. Acesta ar fi al cincilea echipament vândut în Europa. Este un echipament multiscanner cu raze X și este o premieră pentru România. El costă în jur de 240 de mii de euro, a arătat directorul proiectului, Cătălin Roibu, adăugând că, până pe 15 noiembrie, va avea loc procesul de achiziție al echipamentelor, urmând ca înainte de sărbătorile de iarnă să fie dat spre folosință.

Totodată, Roibu a spus că prin implementarea proiectului se dorește studierea schimbărilor climatice din ultima mie de ani și a modului de reacție al pădurilor la aceste schimbări.

Practic, ne propunem o reconstituire a climatului pe o mie de ani în tot spațiul Carpatic, Munții Carpați fiind o zonă deosebită în Europa în ceea ce privește climatul. Ne propunem să studiem cum au reacționat pădurile la schimbările climatice și cum reacționează la schimbările climatice actuale, a explicat Roibu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel