Portalul spaniol RT a publicat recent un interviu cu biochimistul și diseminatorul științific José Miguel Mulet. Expertul a analizat modul de alimentație al omenirii, conceptul de produs "natural" și realitatea legată de alimentele organice. Publicitatea a creat mitul alimentelor ”naturale”, pentru a manipula consumatorii, avertizează omul de știință.
José Miguel Mulet a ținut de la început să precizeze că omul, încă de când a început să practice agricultura, a ales cele mai bune semințe și a domesticit plantele prin procese artificiale, de la încrucișări și hibridizări până la modificarea ADN-ului folosind tehnici precum radioactivitatea sau produsele chimice. "Practic, tot ceea ce putem cumpăra de la un producător de legume provine de la plante sălbatice care, însă, nu mai seamănă deloc cu cele din prezent", a evidențiat el.
Domesticirea a fost făcută pentru a face alimentele mai bune, mai nutritive și mai productive. De aceea, practic tot ceea ce mâncăm este artificial, dar asta nu înseamnă că e mai rău. "Dacă acum ar trebui să hrănim șapte miliarde de oameni cu plante neolitice, oamenii ar muri de foame", spune Mulet. Dar publicitatea ne vinde conceptul "natural" ca pe ceva pozitiv, chiar când nu este adevărat. "Pentru a vinde nu este nevoie de date științifice, ci se apelează la emoții (...). Cuvântul natural vinde foarte bine", explică savantul.
Mulet a insistat și asupra faptului că alimentele ecologice au și o industrie în spate. „Amintesc că eticheta "ecologică" se referă numai la modul în care produsul a fost produs, nu la calitatea sa", a subliniat el. „Produsele transgenice intră și ele în această luptă legată de comunicare pe piața alimentară și este un subiect în care realitatea științifică este foarte separată de percepția socială, posibil din vina oamenilor de știință, care nu au știut să comunice ceea ce fac!".
Încă de la început expertul a subliniat că, dacă ar exista dovezi ale riscurilor induse de orice soi transgenic, acesta ar fi retras imediat de pe piață. "În 20 de ani, singurul soi transgenic care a fost eliminat a fost o sfeclă, și nu din cauza problemelor pentru sănătate, ci pentru că s-a arătat că, în zonele în care a fost plantată, a existat o varietate sălbatică cu care s-ar fi putut încrucișa. Ca atare, sfecla transgenică a fost îndepărtată pentru a evita probleme cu biodiversitatea ", explică Mulet.
Faptul că nu este permisă cultivarea plantelor transgenice, în schimb importul este acceptat, este o politică care dăunează agricultorului european, industriei și consumatorului, care are produse alimentare mai scumpe deoarece plătește cheltuielile de import.
"În cazul transgenicelor din Europa, este o prostie să spunem că legile au fost făcute de către cei din industrie și nu să ne gândim la presiunea organizațiilor de mediu. Cel mai bun exemplu este faptul că în 20 de ani s-a permis cultivarea a doar o singură varietate de astfel de plantă", afirmă Mulet.
Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/jose-miguel-mulet-si-tuvieramos-que-alimentar-a-7-000-millones-de-personas-con-las-plantas-del-neolitico-la-gente-se-moriria-de-hambre/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu