ACADEMIA DE VARĂ ATLANTYKRON, cea mai longevivă manifestare dedicată cunoaşterii

"Amintiri despre viitor" a fost tema actualei ediţii. Atlantykron a reunit, la cea de-a XXVII-a ediţie, 500 de participanţi care au optat pentru 30 de ateliere. 

► Participanţii la eveniment au putut afla informaţii de ultimă oră despre următoarea misiune NASA pe Marte şi au putut dialoga cu renumitul futurolog Jacque Fresco ► Povestirile premiate la concursul de proză SF vor fi publicate în cadrul unui volum ►Atlantykron – evenimentul care stă la baza creării multor şcoli de vară din România şi din lume ► De-a lungul timpului, Atlantykron a reunit peste 13.000 de participanţi, lectori, invitaţi şi organizatori ► Sorin Repanovici, coordonatorul Academiei Atlantykron: Intenţionăm să prindem ediţia aniversară 30 ► Prof. Alexandru Mironov: Atlantykron s-ar putea traduce prin sintagma 'Planeta vrea să meargă la şcoală' ► Dr. Teodor Vasile: tinerii care vin aici reprezintă viitorul acestei ţări, şi, mai departe vorbind, viitorul lumii ► Medicina şi sănătatea au avut reprezentanţi de marcă pe insulă: Dr. Raed Arafat – Secretar de Stat, Dr. Wargha Enayati, fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria, Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie « Carol Davila » din Bucureşti şi Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică.

Între 29 iulie şi 7 august, la Capidava, judeţul Constanţa, s-a desfăşurat Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia 27. Dacă la începutul anilor 1990 părea o utopie chiar şi organizarea unei ediţii 2000, în prezent, organizatorii iau în calcul ediţia aniversară XXX şi ediţia 2020.

Ce a însemnat Atlantykron 2016? 18 invitaţi speciali, români şi străini, 35 de lectori şi instructori, o echipă de organizare formată din circa 60 de membri şi peste 350 de participanţi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani. Curent electric, reţea wireless, patru bacuri ponton, restaurant şi servicii de catering, echipă medicală, pază asigurată de Poliţia de frontieră şi de Civitas.

Organizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt Centrul Pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport şi cu sprijinul Ştiinţă şi Tehnică şi al societăţii Alro. De asemenea, printre sponsorii şi partenerii principali trebuie amintiţi Administratia Natională pentru Îmbunătăţiri Funciare – ANIF, Inspectoratul General al Poliţiei de frontieră, Primăria Cernavoda, S.N. Nuclearelectrica, dar şi partenerii deja consacraţi care sprijină an de an academia - Mega Image, Selgros Cash & Carry, Civitas, SABIF, Toyota. „Pentru mine, ca organizator al acestui eveniment timp de 27 de ani, Academia Atlantykron reprezintă o permanentă provocare, organizată în natură şi dedicată cunoaşterii – o altfel de vacanţă pentru cei tineri, elevi şi studenţi. Nu pretindem că facem educaţie aici, aceasta fiind apanajul instituţiilor de stat abilitate, ci punem la dispoziţia tinerilor instrumente ale cunoaşterii. Participanţii au ocazia de a interacţiona cu personalităţi din diverse domenii şi sunt liberi să aleagă sursele de informaţie. Consider că actuala ediţie a fost un pas în plus şi a constituit o reuşită. Meritele revin atât organizatorilor, care se implică, an de an, benevol, cât şi invitaţilor, lectorilor şi participanţilor. În spatele fiecărei ediţii a Academiei Atlantykron stă un an de muncă, de pregătiri, care asigură succesul şi buna desfăşurare a celor zece zile. Echipa de organizare s-a consolidat şi, în fiecare an, ni se alătură noi lectori, personalităţi şi invitaţi speciali. Deja, insula devine, timp de 10 zile, un mic orăşel în mijlocul naturii. Fiecare ştie deja ce are de făcut şi are rolul său, punctualitatea fiind din ce în ce mai respectată, în pofida condiţiilor insulare. Intenţionăm să prindem ediţia aniversară 30, ceea ce ar consacra Academia Atlantykron drept cea mai lungă manifestare pentru tineret din România din toate timpurile şi, probabil, drept una dintre cele mai longevive din lume. Pot spune că noi, cei care ne-am implicat aici de-a lungul timpului, am făcut istorie, schimbând în bine destinele multor tineri", declară Sorin Repanovici, coordonatorul programului Atlantykron.

Erisa K Hines a prezentat viitoarea misiune Rover de pe Marte

În cadrul unei teleconferinţe-record, cu durata de peste o oră, Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory), membră a misiunii Curiosity de cercetare a planetei Marte, a prezentat proiectul următoarei misiuni, care este programată pentru 2020. Astfel, noul Rover va avea roţi mai eficiente, cu o tracţiune mai bună şi formă modificată, va colecta mostre de roci, va produce oxigen din atmosfera dominată de dioxid de carbon a planetei şi va înregistra sunetele planetei Marte. De asemenea, noul Rover va putea realiza fotografii în timpul amartizării. Amintim că, la o zi de la amartizarea roverului Curiosity, în 2012, participanţii la Academia Atlantykron au putut dialoga, în cadrul unei videoconferinţe, cu un alt membru al misiunii Curiosity, Ravi Prakash.

O altă teleconferinţă l-a avut ca invitat pe Jacque Fresco, futurolog şi inginer social, care a împlinit recent 100 de ani şi este cunoscut prin lansarea „Proiectului Venus". Deşi acesta s-a declarat optimist în privinţa dezvoltării unei societăţi a cunoaşterii, consideră că între oameni nu vor înceta conflictele, atât timp cât vor exista naţiuni, graniţe şi interese locale.

Dumitru Dorin Prunariu a marcat pe Atlantykron 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic

Primul şi singurul astronaut român, Dumitru Prunariu, a marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român şi pe Atlantykron, tot în cadrul unei videoconferinţe. „Sper şi îmi doresc mult să fiu mentor pentru un alt cosmonaut român. De ce nu, poate că viitorul astronaut se află aici, pe insula Atlantykron", a spus Prunariu.

"Radioclubul României" în legătură cu Australia, Asia, America de Nord şi Europa

Anul acesta, Asociaţia "Radioclubul României" - reţeaua RoLink - a fost prezentă pe insulă cu un atelier complex de radiocomunicaţii. Cea mai interesantă activitate radioamatoricească a constat în "vânătoarea de vulpi", care a implicat identificarea unui mic radioemiţător ascuns intenţionat în pădure. Participanţii trebuie să îl găsească folosindu-se de radioreceptoare şi antene directive. Emiţătorul transmite semnale morse la intervale de timp regulate pe o frecvenţă cunoscută. Concurenţii nu ştiu unde se află acestea, iar cine îl găseşte primul câştigă. Ca invitat surpriză a fost prezent, timp de câteva zile, Philippe ON4PM - preşedintele EURAO – Organizaţia Europeană a Radioamatorilor). Participanţii la curs au realizat foarte multe legături demonstrative cu radioamatori din Australia, Asia, America de Nord şi Europa.

Doctorul în fizică Cristian Presură, autorul renumitei cărţi „Fizica povestită", care în prezent este rezident olandez şi lucrează la Philips, a reuşit să atragă peste 80 de cursanţi, abordând pe înţelesul tuturor teme precum tehnologiile viitorului îndepărtat şi spaţiile multidimensionale. Maestrul în Artă culinară Petrişor Tănase, printre altele secretar general al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, a susţinut un curs de gastronomie şi artă culinară, o premieră pentru Atlantykron. „Pe lângă faptul că gastronomia poate fi o artă, trebuie să fim atenţi la ce mâncăm, pentru a fi sănătoşi şi a fi în formă, fizic şi mental", a subliniat Petrişor Tănase.

Jurnalistul şi profesorul Val Vîlcu a organizat o dezbatere privind importanţa jurnalismului şi comunicării, urmând ca la viitoarea ediţie să prezinte un curs complet. O surpriză a evenimentului a fost prezenţa, timp de câteva ore, a renumitului medic Raed Arafat, fondatorul SMURD şi secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. Criticul de literatură SF Cătălin Badea Gheracostea a susţinut un curs interactiv de istorie şi critică literară, descoperind pe insulă câţiva viitori scriitori. De un mare succes s-a bucurat, ca de obicei, atelierul de astronomie, tinerii descoperind secretele cerului cu ajutorul unor telescoape performante, de ultimă generaţie.

În acest an, în cadrul Academiei Atlantykron, partea de antreprenoriat şi de dezvoltare personală a fost mult mai prezentă, trezind interesul participanţilor. Dr. Teodor Vasile a susţinut cursul Autodezvoltare personală şi remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele şi Universul, iar Bruno Medicina, trainer şi scriitor motivaţional italian, a susţinut un seminar cu tema Ce să faci cu viaţa ta, subliniind importanţa motivaţiei şi a determinării. De asemenea, Bogdan Cismariu a prezentat un curs de introducere în antreprenoriat, potrivit acestuia, „antreprenoriatul fiind o combinaţie de artă şi ştiinţă care presupune transformarea magiei ideilor în lucruri concrete".

În acest an, în cadrul Academiei Atlantykron au fost prezentate informaţii în premieră, au fost generate dezbateri interesante care au fost înregistrate, dar s-a dezvoltat şi partea de creativitate. Printre nenumăratele concursuri, merită menţionate Concursul de proză science fiction Atlantykron, sponsorizat de Mastercard, precum şi Premiile de artă "Poienița Artei".

Câştigătorii concursului de proză Science Fiction sunt:

La secţiunea povestire, tema "Îngeri printre noi":

I - Liviu Surugiu

II- Cristina Ghidoveanu

III - Traian Bădulescu, Ana-Maria Pușcașu, Ion-Gabriel Pușcă

La schiță (trei teme: Amintiri din viitor, Insula, Anti-contact):

I - George Bragadireanu

II - Mihai Florea

III - Cristina Ghidoveanu

Prozele câştigătoare vor fi publicate în cadrul unui volum, care va fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus de la ROMEXPO (16-20 noiembrie 2016).

Premiile de artă Poienița Artei:

Marele premiu Aurel Manole: Simona Mişea

Premiile pentru culoare şi desen:

Alina Niculescu, Miruna Ciorbaru

Premii debut în pictură:

Cristina Manea, Daniel Zâmbreanu, Corina Vasiluţ

Editura PAVCON a organizat o lansare de carte, prezentând, în premieră, cinci volume de autor: Constantin D. Pavel (Extra-Terestrul, Rangkook, Scornituri spăimântatoare), Ovidiu Vitan (Nerecurgerea la Forţă şi la ameninţarea cu Forţa) şi Traian Bădulescu (Secretul emisferei).

"Academia Atlantykron se află într-o creştere perfectă. Ce se petrece aici este uimitor, iar evenimentul se dezvoltă de la an la an. Sunt atât veterani, cât şi mulţi participanţi noi, alături de profesorii care sunt din ce în ce mai adaptaţi la fenomen. Care fenomen s-ar putea traduce prin sintagma 'Planeta vrea să meargă la şcoală'. Succesul Atlantykron este greu de procesat. Nu mă aşteptam, în 1989, la ideea de a avea 300-400 de participanţi în fiecare an şi să-i vezi pe tineri asistând la lecţii dificile, de formare a caracterului, de genomică şi proteomică, de roboţi, de genetică... Totul are aici succes şi în funcţie de farmecul conferenţiarilor. Plus faptul că totul se petrece în mijlocul naturii, oamenii sunt degajaţi. Vin şi străini, toată lumea vorbeşte aici şi în engleză. Atlantykron reprezintă o demonstraţie că tinerii vor să meargă la şcoală, dar fără catalog şi note. Fiecare doreşte să înveţe ce vrea. Plus că aici întâlnim un aer special. Asociativitate este puţin spus. Aici putem vorbi de un fel de prietenie, care ne leagă, pe unii, de 27 de ani. Pe această insulă au trecut peste 13.000 de tineri, unii venind, în prezent, la rândul lor, cu copiii, fascinaţi de atelierul de robotică, de observaţiile astronomice sau de atelierele de arte plastice", declară jurnalistul de ştiinţă şi matematicianul Alexandru Mironov, cel care a stat la baza ideii Academiei Atlantykron.

"Am ajuns aici prima dată în mai 1989, cu o şalupă. Eram 15 oameni, majoritatea cernavodeni dar şi bucureşteni, alături de noi aflându-se domnul Alexandru Mironov şi Sorin Repanovici, neobositul organizator al Atlantykron, care atunci era încă elev. La acea vreme trăiam încă în vremea comunismului şi nu aveam mari perspective, deoarece situaţia politică era incertă. În 1990 am început activitatea ca tabără de creaţie SF, primii participanţi fiind din Cernavoda, Craiova şi Slobozia. Atunci au fost doar 29 de participanţi, care au stat în condiţii de sălbăticie totală la acea vreme, dar evenimentul a fost o reuşită. În 1991 a fost prima ediţie, să-i spunem, civilizată, cu bac ponton acostat lângă insulă, curent electric şi mâncare asigurată de Ministerul Tineretului şi Sportului. În 1991 am botezat tabăra cu numele Atlantykron. De unde provine numele? Principalii organizatori erau membri ai cenaclurilor de creaţie SF Atlantis din Cernavoda şi Henri Coandă din Craiova, care edita, la acea vreme, un infzin denumit Kron. Prin combinaţia reuşită a celor două nume a ieşit denumirea de Atlantykron. Evenimentul a căpătat amploare de-a lungul celor 27 de ani, iar în prezent, echipa de organizare, tehnică şi administrativă, numără circa 60 de membri", spune profesorul Aurel Cărăşel, unul dintre fondatorii Academiei Atlantykron.

"Fenomenul şi-a păstrat aceeaşi esenţă de 15 ani, de când vin aici. Este aceeaşi minunăţie şi magie a locurilor şi a oamenilor, care construiesc şi crează an de an acest eveniment. Meritul principal este al lui Sorin Repanovici, care ne-a coagulat în jurul său. De la prima ediţie m-am simţit ca într-o mare familie, din care mi-am dorit să fac parte şi mă bucur că am putut dărui, la rândul meu, tinerilor şi participanţilor la acest eveniment. De-a lungul timpului au fost fluctuaţii de vârstă. Uneori participanţii au fost mai tineri, uneori vârsta s-a mai ridicat. Însă indiferent de acest aspect, dorinţa de a învăţa şi de a primi cunoaştere a rămas aceeaşi. Admir tinerii care vin aici. Sunt speciali şi reprezintă viitorul acestei ţări, şi, mai departe vorbind, viitorul lumii. Actuala ediţie mi s-a părut, ca de obicei, foarte reuşită şi de succes. Atlantykron lasă acolo o sămânţă pentru a încolţi", subliniază Dr. Teodor Vasile.

Următoarea ediţie a Academiei Atlantykron va avea loc în perioada 28 iulie – 6 august 2017.

Ca de obicei, evenimentul va aduce noutăţi şi va reuni şi alţi invitaţi speciali.

DESPRE ATLANTYKRON 2016

Purtând genericul „Amintiri despre viitor", Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiţie de 27 de ani şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop accesul la cunoaştere al tinerilor şi reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesați) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 km2. Aici se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Au participat circa 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării. Printre invitaţi s-au numărat personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, SUA, Irlanda şi Italia. Dintre aceştia amintim de: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron; Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie « Carol Davila » din Bucureşti; Dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport; Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative; Wargha Enayati, fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria; jurnalistul Val Vîlcu; Lucian Boronea – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi director general Accent Travel & Events;maestrul în artă culinară Petrişor Tănase;scriitorul Peter Moon (SUA); Radu Dop, specialist în « medicină critică » ; scriitorul Aurel Cărăşel, Dr. Cristian Presură, fondatorul Asociaţiei Ştiinţă pentru toţi, Dr. Alan Hutchins (SUA), chiropractician. Invitaţi virtuali, care au susţinut teleconferinţe, au fost: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory); Ph. Dr. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp; parlamentarul canadian de origine română Corneliu Chişu; Dr. Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe şi Jacque Fresco, futurolog american.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2016

Academia de vară Atlantykron a avut următoarele secţiuni: Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport.

Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

1. ŞTIINŢĂ: Tehnologiile viitorului îndepărtat (lector: Dr. Cristian Presură); Robotics @ ACS (lectori: reprezentanţi ai comunităţilor Robolab, Codette, EAP-InGear din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare – Universitatea Politehnică din Bucureşti); Autodezvoltare personală şi remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele şi Universul (Instructor: Dr. Teodor Vasile); Science Camp Robotics (coordonatori: ScienceHUB, Romanian Lego User Group, Symme3D si Robofun, Universitatea din Suceava, Societatea Stiinţifică Cygnus coordonator: Dan Milici, Prodecan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din Universitatea „Ştefan cel Mare", Suceava); Comunicaţii radio(lector: Mihai Stanca); Teoria călătoriei în timp (lector: scriitorul american Peter Moon); Astronomie(instructor: Bogdan Bănărescu); Hackathon (lector: Bogdan Cismariu); Introducere în antreprenoriat;As Above. As Below (lector: chiropracticianul Alan Hutchins); Curs de prim ajutor (medicii Radu Berca şi Geo Bobârnac).

2. CULTURĂ: Concursul de proză science fiction Atlantykron, sponsorizat de Mastercard (6 premii pentru povestire şi schiţă în valoare totală de 4100 de lei. Juriu: prof. Aurel Cărăşel, Cătălin Badea Gheracostea, Alexandru Mironov, Lucian Cristian Oancea); Enciclopedia lucrurilor inexplicabile din istoria umanităţii; Atelier de scriere literară japoneză – Haiku (lector: Ana Olimpia); Când ideile Science Fiction devin realitate (coordonatori: prof. Aurel Cărăşel şi Sorin Repanovici); Business şi viaţă ca jocuri: cum să participi, cum să câştigi (lector: Bruno Medicina, life coach şi scriitor italian); Curs interactiv de istorie şi critică literară (lector: Cătălin Badea Gheracostea); lansări de carte, editura Pavcon (Constantin D. Pavel, Ovidiu Vitan, Traian Bădulescu).

3. ARTĂ: Concursul de arte vizuale „Aurel Manole"; Cursul de arte vizuale – între istorie şi viitor, repere plastice în creaţie liberă (Coordonatori: prof. Valentin Ionescu, Mihai Ciorbaru, Gabriel Grosu); Curs de artă pentru copii (instructori: Cristina Repanovici şi Noel-Theodora Vasile); Atlantykron's au talent (coordonator: Heidi Farley, Irlanda), Fotografia A-Z, concepte de artă(Instructor: Andrei Barbu); Muzică şi divertisment (coordonator: Mihai Axinte).

4. SPORT: Sport şi competiţie (animatori: Teodor Grosu, Vicenţiu Grosu), Chi Gong (instructor – Peter Moon), Skandenberg, darts, badminton, tir cu arcul. Directorul de imagine şi sunet al Academiei Atlantykron este, de 17 ani, experimentatul inginer de sunet Mihai Manea (DJ Croco). Membru al formaţiei Barock, are o experienţă în domeniu de circa 40 de ani, lucrând cu mulţi artişti români şi internaţionali.

Atlantykron are şi un post de radio cu circuit închis, al cărui responsabil este Daniel-Sorin Dobrescu (Aka Scuba). Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Valentin Tănase, Nicolae Dobre, Cristian Panfilov, Mihai Manea „Croco", Gabriel Grosu, Daniel Pârcălăbescu, Traian Bădulescu, Bogdan Cismariu, Gabriel Vâlsan şi Bogdan Ioan.

Scurt istoric al Academiei Atlantykron

Programul ATLANTYKRON se desfăşoară de 27 de ani şi a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărţi, au fost concepute filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea şi sub tutela Ministerului Tineretului şi Sportului, şi a primit permanent sprijin şi susţinere din partea mai multor Agenţii Guvernamentale (Ministerul Agriculturii prin ANIF, Regia Natională a Pădurilor), dinpartea autorităţilor locale – Primăria Cernavoda, a agenţilor economici locali – CentralaNuclearo-electrică de la Cernavoda, ELCOMEX, ARGOS. La desfăşurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Societatea Ştiinţifică CYGNUS, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Forum IT, dar și unele organizaţii şi instituţii din SUA, precum World Genesis Foundation.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea şansa să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi.

Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreşte a 27-a ediţie,peste un sfert de secol de existenţă neîntreruptă. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitaţi, participanţi, organizatori.

Printre cei mai importanţi ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediţia a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenţia Europeană de Science Fiction şi 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existenţă.

Menţionăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Greţcu, formaţia Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte alSocietăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeţetc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional. Intitulat "Next Generation: Atlantykron", filmul a ajuns în prezent la peste 8 milioane de vizualizări!

În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel şi cu Autoritatea Naţională pentru Turism, conferinţa „Dunărea, comoara turistică a României", care a reunit peste 300 de participanţi şi invitaţi. În ziua conferinţei, naistul Nicolae Voiculeţ a susţinut un concert memorabil.

În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversaţi în 2014, câteva distincţii bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", toţi laureaţii premiilor Ad Astra 2014 şi o serie de cercetători români remarcabili din ţară şi străinătate precum şi nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secţiunea "Educaţie şi învăţământ".

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90-, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini în premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autorităţile statului, respectiv Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Judeţului Constanţa şi Primăriile celor două comunităţi - Cernavoda şi Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente şi se obţin toate autorizaţiile necesare.Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliţia de frontieră precum şi o firmă privată de pază şi protecţie, pentru a asigura securitatea deplină a participanţilor. Organizatorii şi toţi cei implicaţi în zona de securitate a participanţilor comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenţie în cazul urgenţelor

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor şi pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Atlantykron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel