2015, anul descoperirilor incredibile în astronomie

Anul 2015 a venit cu numeroase și importante descoperiri în domeniul astronomiei și astrofizicii. În fața unor pericole imediate care ne amenință planeta, omul este în permanentă căutare de noi resurse de supraviețuire. 2015 a fost un an bogat în evenimente și descoperiri astronomice atât pentru puterile spațiale consacrate - SUA, Rusia și Europa, dar și pentru noile puteri emergente din domeniul spațial, China, Japonia și India, informează B1 TV.

În ceea ce privește astronomia, acest domeniu a doborât record după record în acest an. Potrivit unei retrospective a anului 2015 realizate de Agerpres, la începutul lunii iunie astronautul italian Samantha Cristoforetti a stabilit două noi recorduri la bordul Stației Spațiale Internaționale: cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de o femeie și cea mai lungă perioadă în spațiu petrecută de un astronaut al Agenției Spațiale Europene cu 200 zile consecutive la bordul stației.

Cosmonautul rus Ghenadi Padalka a revenit pe Pământ la începutul lunii septembrie. Acesta a devenit omul care a stat cel mai mult în spațiu - 879 de zile în cinci misiuni diferite.

Pe 29 octombrie, Scott Kelly a devenit astronautul american care și-a petrecut cel mai mult timp în spațiu în cadrul unei singure misiuni. El a depașit recordul de 215 zile.

Cele mai importante misiuni și descoperiri ale anului 2015 sunt misiunea sondei Dawn pe orbita planetei pitice Ceres, misiunea sondei Rosetta și a modulului sau de asolizare, istorica misiune a sondei New Horizons care a survolat în premiera planeta pitică Pluto și descoperirea uluitoare a existenței apei în stare lichidă la suprafața planetei Marte.

[citeste si]

Misiunea sondei New Horizons, aparținând NASA, este considerată cea mai importantă din istoria recentă a explorării sistemului solar, fiind pentru prima oară din anii '80 ai secolului trecut când am avut posibilitatea de a vedea de aproape o lume ce nu a mai fost niciodata 'vizitată'. Sonda a realizat numeroase fotografii de detaliu de la suprafața lui Pluto și a adunat un set de date științifice ce urmează să ajungă pe Terra, treptat, în cursul anului viitor. Toate aceste date sunt extrem de prețioase pentru oamenii de știință care doresc să înțeleagă modul în care s-a format sistemul nostru solar în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Apa încă în stare lichidă de pe suprafața lui Marte este una dintre cele mai importante descoperiri. Deși se credea că Marte este o planetă aridă și uscată, aparatele orbitale au descoperit multă umiditate  în atmosferă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel