Riscul consumului de suplimente alimentare

Risul consumului de suplimente alimentare
Risul consumului de suplimente alimentare

Suplimentele alimentare, în componența cărora se găsesc vitamina C, E şi betacaroten, ar putea avea un efect invers față de cel scontat. Potrivit unui studiu al cercetătorilor canadieni, există riscul ca suplimentele alimentare, considerate un mijloc de încetinire a procesului de îmbătrânire, de fapt, să accelereze procesul.

Conform teoriei acceptate în prezent, scriedoctorul zilei.ro, antioxidanţii reduc efectul "oxidant" al radicalilor liberi – acele molecule corozive produse de organism în timpul procesării oxigenului, care sunt inspirate, de asemenea, din aerul poluat şi din fumul de ţigară.

Doar că cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada susțin că radicalii liberi nu provoacă îmbătrânirea și că administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, să accelereze acest proces.

Citește și Nu lua vitamina D după ureche. Nu ajută ne ajută oasele, așa cum se credea

Când radicalii liberi interacţionează cu celulele, proteinele şi ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv, prin interferarea cu structura chimică a celulelor. Potrivit teoriei larg acceptate, acest proces cauzează îmbătrânirea organismului, de la declinul fizic până la apariţia anumitor boli, cum ar fi cancerul.

Cu toate acestea, studiul cercetătorilor canadieni, publicat în revista Cell, sugerează că radicalii liberi prelungesc, de fapt, viaţa celulelor.

Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoză. În urma acestuia, celulele deteriorate sunt instruite să se "sinucidă" într-o serie de situaţii, de exemplu, atunci când trebuie să evite să devină canceroase, după ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutaţie periculoasă, sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că radicalii liberi influenţează acest "mecanism de sinucidere", astfel încât să acţioneze într-un mod cu totul diferit în celulele sănătoase, consolidându-le sistemul de apărare şi prelungindu-le durata de viaţă.

"Teoria radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea este incorectă. Am răsturnat această teorie", a declarat Siegfried Hekimi, profesor de biologie la Universitatea McGill.

Siegfried Hekimi a afirmat că, atunci când au ridicat nivelurile de radicali liberi la viermii cilindrici din familia Nematodae – cu un sistem nervos ce îndeplineşte numeroase funcţii ale organismelor evoluate -, aceştia au trăit "considerabil mai mult".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel