Galileo, sistemul GPS european, din nou funcţional după o pană de şase zile

Galileo, sistemul european de navigaţie prin satelit, afectat de o pană începând de vineri, este din nou operaţional, a anunţat joi agenţia Uniunii Europene responsabilă de funcţionarea programului, care a evocat totuşi o ''potenţială instabilitate'' a acestuia, relatează AFP.

'Serviciile iniţiale ale programului Galileo au fost restabilite. Utilizatorii comerciali pot observa deja semne de reluare a serviciilor de poziţionare şi de sincronizare a (sistemului) Galileo', a declarat pentru AFP un membru al echipei.

Sistemul, operaţional începând de la sfârşitul anului 2016 şi aflat deocamdată în faza pilot, s-a confruntat începând de vineri cu un incident tehnic asociat infrastructurii sale de la sol, care a provocat o întrerupere temporară a serviciilor iniţiale de navigare şi sincronizare, după cum a informat un comunicat emis de Agenţia Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GSA).

Sistemul Galileo, cu o 'constelaţie completă' de sateliţi şi o disponibilitate garantată în lumea întreagă, urmează să devină pe deplin operaţional în 2020. UE doreşte să facă posibilă o alternativă credibilă la sistemul GPS american şi la cel rusesc. În acest sens, a fost evidenţiată acurateţea mai ridicată a sistemului european şi faptul că Galileo, spre deosebire de concurenţii săi, se află sub control civil şi nu militar, a notat AFP.

Galileo este finanţat de Uniunea Europeană, proprietarul acestui sistem de navigaţie prin satelit ce a fost conceput pentru a oferi un grad de precizie mai ridicat în comparaţie cu sistemul american GPS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel