A fost descoperit cel mai vechi sistem planetar din Calea Lactee

Calea lactee
Calea lactee

Un sistem planetar format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, cel mai vechi cunoscut până în prezent în galaxia noastră, Calea Lactee, a fost descoperit cu ajutorul telescopului Kepler, potrivit unui studiu publicat marți în revista americană "The Astrophysical Journal"

Botezat Kepler-444, sistemul se află la 117 ani-lumină de Pământ și este format dintr-o stea pitică portocalie — cu 25 % mai mică decât Soarele și, prin urmare, mai puțin caldă — în jurul căreia se rotesc cinci planete, al căror diametru variază între 0,4 și 0,7 din diametrul Terrei, informează AFP și ziarul spaniol "El Pais", scrie Agerpres.

Toate planetele sunt foarte apropiate de astrul central, a explicat echipa internațională de cercetători care a făcut descoperirea, coordonată de Tiago Campante de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie). Cea mai depărtată planetă este Kepler-444f, care înconjoară soarele în 9,7 zile, iar cea mai apropiată, Kepler-444b, face acest lucru în numai 3,6 zile. Având în vedere aceste distanțe, rezultă că exoplanetele sunt mult mai calde decât Mercur, condiții în care pe ele nu poate exista viață.

Sistemul Kepler-444 s-a format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, atunci când universul, care are 13,6 miliarde de ani, era încă relativ tânăr. Când au apărut Pământul și întregul nostru sistem solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Kepler-444 avea mai mulți ani decât are Terra în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel