Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Alegeri locale 2016. Impact pentru guvernul tehnocrat, alegerile parlamentare și prezidențiale

După alegerile locale, sunt anunțate mai multe evenimente politice majore. Pe termen scurt, se va decide soarta lui Valeriu Zgonea și a guvernului tehnocrat, amenințat de o moțiune de cenzură. Pe termen lung, rezultatele de la locale vor influența scorul de la Parlamentare, care la rândul lor vor stabili contextul pentru prezidențiale.

PNL are interes să plece guvernul Cioloș

Politologul Alfred Bulai nu crede că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cioloș. ”Depinde și de scorul PNL, în alegerile locale, dar situația este mult diferită de aceea din 2012. Oricum ar fi rezultatele la locale, nu este în interesul PSD să dea jos guvernul tehnocrat. S-a discutat puțin în campanie, cât să fie în agendă, dar nu cu patimă, nu se merge spre așa ceva. Singurii care au interesul să schimbe guvernul Cioloș sunt liberalii. Ei au fost asociați tehnocraților, fără a avea pârghiile guvernării. Au ieșit cum nu se putea mai prost. Dacă ajungeau la Palatul Victoria putea crește spectaculos, dar nu au ajuns; dacă au rămas pe afară, măcar să fi fost considerați alternativă, dar uite că nu sunt. PNL are nevoie să se clarifice scena politică, PSD s-a distanțat la vreme de guvernul tehnocrat”, a explicat Alfred Bulai.

Adevărata miză a alegerilor locale

Alegerile locale vor stabili un câștigător, PSD, și un partid cu pretenții la guvernare, PNL. ”Ar fi destul de rău pentru PSD să câștige la scor localele, pentru că se vor demobiliza la parlamentare. Nu vor mai face nimic, iar în toamnă jocul poate fi puțin altfel. Iar, dacă nu câștigă clar parlamentarele, s-ar putea ca ajungerea la guvernare să fie mai complicată decât cred ei. Marea miză a localelor este dacă ALDE și PMP trec pragul electoral în mai multe localități, dacă fac un scor care să le permită susținerea unor formațiuni cu șanse de a intra în parlament. Dacă scorul partidelor mari, plus cel al formațiunilor balama, nu face majoritatea, vom avea din nou un premier tehnocrat, cum a spus consilierul lui Iohannis, sau un guvern PSD-PNL, de largă uniune națională. Pentru PNL este important să revină la guvernare, să înceapă să crească. Nici președintelui Iohannis nu îi va fi ușor fără un partid puternic care să-l susțină, la rpezidențiale”, a mai spus Alfred Bulai.

Zgonea, ca și demis de la președinția Camerei  

Politologul Alfred Bulai susține că, odată începută lupta cu Valeriu Zgonea, renunțarea la demitere ar aduce costuri de imagine pentru PSD. ”Dacă vor avea o victorie foarte clară în alegerile locale, nici nu se mai uită în stânga sau dreapta, îl zboară chiar de marți. Dacă rezultatul va fi slab, nu le mai arde de schimbări, de noi conflicte în Parlament. Declarația ambasadorului american nu îi va reține pe cei de la PSD să-l schimbe pe Zgonea. Mă refer la cea publică. Dacă s-a discutat altceva, față în față, nu știu. Mă gândesc la lista lui Barroso, de exemplu. Dar, dacă nu a existat o astfel de discuție, putem să-l uităm pe dl. Zgonea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel