Cercetătorii britanici s-au angajat la un experiment cu roboți surogat, ce s-a întins pe o perioadă de trei ani. Ei au testat dacă roboții pot înlocui ființele umane în spațiile publice. Oamenii de știință doresc să-i ajute astfel pe cetățenii în vârstă care nu pot ieși în lume. Într-o bună zi, s-ar putea ca un robot să se învârtă prin locurile publice, controlat de la distanță de un bunic de 70 de ani care vrea să ia parte la un miting sau la un concert, dar care are probleme ce nu-i permit să iasă din casă.
Echipa de cercetători va utiliza tehnologia pentru a citi expresiile faciale și posturile corpului, în scopul de a observa modul în care oamenii reacționează la prezența roboților. Aceștia au de gând să lanseze un laborator viu anul viitor, în care roboții și oamenii vor interacționa în locuri publice.
O adevărată provocare este aceea de a realiza o interfață prietenoasă pentru generațiile mai în vârstă, pentru care de multe ori tehnologia reprezintă o adevărată necunoscută.
Importanța spațiilor publice
Cercetătorii intenționează să schimbe actualul mod de viață al oamenilor, care trăiesc tot mai mult prin intermediul dispozitivelor digitale și ignoră importanța spațiilor publice. O întâlnire la o cafea poate fi mult mai interesantă decât tot ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare, cred ei.
"Suntem fie în mașinile, fie în casele noastre. Vechea noțiune de «spațiu public» - drept loc pentru a schimba idei, a întâlni străini și tot felul de astfel de lucruri, începe să se piardă", spune Mark Levine, psiholog la Universitatea din Exeter și cercetător în cadrul proiectului, conform Washington Post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu