Munca în ture de noapte predispune la îngrășare. Cum argumentează cercetătorii

Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuse la îngrășare, este rezultatul unui studiu realizat de cercetători de la University of Colorado, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Potrivit cercetării, cei care lucrează în schimbul de noapte au tendinţa de a cheltui mai puţină energie şi sunt mai predispuşi la îngrăşare decât cei care lucrează cu program normal, deoarece dereglează fiziologia naturală a organismului uman, scrie descopera.ro. 

Cei 14 adulți sănătoși, care au participt la studiu, au fost supuşi unor orare diferite de somn şi veghe, în primele zile dormind noaptea şi stând treji ziua, iar ulterior trecând la un program invers, asemănător celui din schimbul de noapte.

Studiul a relevat că atunci când s-a trecut la "munca de noapte", subiecții cheltuiau mai puţină energie decât în timpul programului normal. 

Dacă oamenii, în această situaţie, nu reduc şi aportul de calorii, simplul fapt că noaptea organismul arde mai puţine calorii e destul ca să provoace creşterea în greutate, au explicat cercetătorii.

În opinia acestora, reducerea cheltuielilor energetice ale organismului în timpul turelor de noapte este legată de o lipsă de sincronizare între activitatea oamenilor şi „ceasul" lor biologic intern  - ceas circadian – controlat de lumină.

Fiinţele umane au evoluat pentru a fi treze şi active ziua şi a dormi noaptea, ori când se produce schimbarea programului, organismul uman nu se poate adapta în totalitate.

Autorii studiului susțin consideră că se impun mult mai multe cercetări pentru a îmbunătăţi sănătatea celor care lucrează în ture de noapte, având în vedere că munca în schimburi de noapte este o practică larg răspândită, iar studiile confirmă cât de mult afectează sănătatea celor care trebuie să se conformeze unui astfel de program de muncă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel