Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi care sunt cele mai bune soiuri de struguri pentru un vin alb de excepție? Iată spre ce ar trebui să te orientezi. 

Cele mai populare soiuri de struguri albi

Chardonnay – încrucişare între Pinot Blanc şi Gouais Blanc, soiul Chardonnay se cultivă preponderent în Franţa, potrivit gradinavesela.ro. În România, oferă cele mai bune rezultate pe solul din dealurile Munteniei şi Olteniei, dar se cultivă şi pe podgoriile din Dobrogea, Transilvania şi Moldova, Murfatlar fiind una dintre cele mai mari podgorii din România unde îl poţi găsi. Este unul dintre cele trei soiuri pe care legislaţia franceză la acceptă pentru producţia de şampanie.

Riesling de Rin – diferit de Rieslingul Italian, este considerat unul dintre cele mai ofertante şi elegante soiuri de struguri pentru vin alb. Rareori puse la maturare în lemn de stejar, vinurile obţinute din acest soi împart topul 3 al calităţii cu Chardonnay şi Sauvignon Blanc, deşi ca popularitate şi suprafeţe cultivate ocupă doar locul 20.

Sauvignon Blanc – cele mai mari podgorii cu acest soi sunt în Franţa, Italia, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi SUA, iar în România strugurele Sauvignon Blanc este cultivat în 41 de centre viticole. Vinul are culoarea galben-canar, cu reflexe verzui, gust aromat, care duce cu gândul la floarea de viță de vie şi la iasomie, iar dacă nu este consumat în primii doi ani şi lăsat să se învechească, capătă tonuri plăcute de pepene galben.

Vezi și: Care sunt cele mai bune prune pentru țuică. Va ieși parfumată și aromată

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Vezi și: Cum păstrezi strugurii peste iarnă. Te vei bucura de gustul lor delicios mult timp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel