ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Redistribuirea voturilor partidelor care nu trec pragul electoral. Cum se împart

La alegeriel parlamentare din 11 decembrie, 36 de partide politice și formațiuni ale minorităților naționale și-au disputat cele 464 de mandate de senator și deputat. Potrivit sondajelor realizate până în prezent, în viitorul Parlament vor fi prezente doar șase partide, la care se vor adăuga 16 reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale. Astfel că, voturile pe care le vor primi pierzătorii se vor împărți celor șase câștigători.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Principalele modificări aduse legislaţiei electorale sunt reducerea numărului de parlamentari, ca urmare a modificării normei de reprezentare, şi revenirea la votul pe listă.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima modificare importantă conţinută de noua lege este revenirea la alegerea parlamentarilor prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, după ce alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 s-au desfăşurat în sistem mixt (vot uninominal şi reprezentare proporţională a mandatelor).

Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie alese. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat.

[citeste si]

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât se doreşte ca parlamentarul ales să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni.

Pragul electoral, definit ca numărul minim necesar de voturi pentru ca un partid sau alianţă să intre în Parlament, rămâne nemodificat de noua lege: 5% pentru partide, la care se adaugă 3% pentru al doilea membru al alianţei, şi, pentru fiecare membru al alianţei, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate, fără a se depăşi 10% din voturi, potrivit rtv.net.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. O noutate însă este adusă de modul de calculare a pragului, care poate fi stabilit în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Sondajele realizate până în prezent, indică drept probabilă varianta intrării în Parlament a doar șase partide. Rămâne, astfel, o sumă de voturi valabil exprimate, dar "risipite". Circa 10%, potrivit sondajelor. Aceste voturi "risipite" se împart partidelor care au trecut pragul și proporțional.

De exemplu, presupunând că PSD va lua 50% din voturi, partidul va lua același procent din voturile "risipite", adică, încă cinci procente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel