Şeful SMAp, generalul Daniel Petrescu, în vizită în Portugalia. Ce s-a discutat despre situaţia de pe Flancul estic al NATO

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a efectuat, de duminică până marţi, o vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului său, amiralul Antonio Manuel Fernandes da Silva Ribeiro, în cadrul discuţiilor fiind analizată situaţia de securitate regională.

Programul a inclus şi întrevederi cu ministrul portughez al Apărării Naţionale, Maria Helena Chaves Carreiras, şi cu alţi oficiali militari, precum şi întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Comandamentului Întrunit pentru Operaţii Militare, arată un comunicat al MApN.

De asemenea, generalul Daniel Petrescu a susţinut, la Institutul Universitar Militar din Lisabona, o prelegere cu tema 'Situaţia de securitate pe Flancul estic al NATO'.

Agenda de discuţii s-a circumscris dinamicii situaţiei de securitate din estul Europei, programului comun al militarilor români şi portughezi în ţara noastră, precum şi continuării pregătirii în Republica Portugheză a unor piloţi şi a personalului tehnic de sprijin din Forţele Aeriene Române.

Generalul Daniel Petrescu a apreciat contribuţia colegilor portughezi în demersul de consolidare a posturii de descurajare şi apărare în zona de est a NATO şi a Uniunii Europene. În ţara noastră, Forţele Armate Portugheze au dislocat un detaşament terestru care augmentează efectivele Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, menţionează MApN.

'Efortul camarazilor portughezi se înscrie în contextul general al solidarităţii şi determinării aliate de a pune în practică, la nevoie, a principiului apărării colective. Este remarcabilă disponibilitatea militarilor portughezi de a fi alături de noi nu doar la instrucţie, ci şi la momente de sărbătoare, aşa cum a fost prezenţa lor în blocul de paradă de Ziua Naţională', a afirmat Daniel Petrescu.

În semn de apreciere a relaţiilor excelente de cooperare dintre forţele armate ale celor două ţări, amiralul Silva Ribeiro i-a conferit generalului Petrescu distincţia militară Medalha da Cruz de Sao Jorge, Primeira Classe. 

VEZI ȘI - Generalul Ben Hodges, despre riscul ca Rusia să atace o țară NATO. Nici nu-mi pot imagina. Ar garanta nu doar înfrângerea în Ucraina

Generalul Ben Hodges a vorbit despre riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, a vorbit despre riscul implicării directe a NATO în războiul din Ucraina.

Ben Hodges: "Cred că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă Rusia atacă o țară NATO. Bineînțeles, mi-ar plăcea să văd că noi toți oferim mai multe resurse Ucrainei, mai multe arme de precizie, cu rază lungă de acțiune, tancuri, vehicule blindate pentru infanterie, mai multă apărare aeriană și antirachetă. Așa că acesta este singurul lucru pe marginea căruia nu sunt de acord cu Casa Albă. Cred că s-au oprit brusc și nu cunosc toate motivele, pentru că acele lucruri, vehiculele blindate, sunt disponibile. Avem o problemă, cu toții avem o problemă, cu muniția. Nu am avut prea multă la început și, după douăzeci de ani de Irak şi Afganistan, unde nu am avut nevoie de prea multă muniție, așa că nu am fabricat prea multă, iar acum industria de apărare trebuie să reacţioneze cu adevărat", a spus generalul Ben HodgesBen Hodges.

Întrebat cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO, Ben Hodges: "Nici nu îmi pot imagina că ar face asta. Adică, asta ar garanta nu doar înfrângerea în Ucraina, însă și distrugerea a mare parte din armata lor. Adică, am văzut cât de slab este antrenată mare parte din armata lor. Marina nici măcar nu se află în luptă, cu excepția lansării de rachete Iskander, Ucraina nici măcar nu avea o marină și rușii nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, deși aveau avantaje uriașe. Și vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă forțele aeriene ale NATO sau forțele navale ale NATO s-ar implica. Și, bineînțeles, forțele terestre. Diferența de calitate ar fi atât de mare, și cred că rușii nu ar putea face nimic în privința asta". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel