EXCLUSIV  Depunerea instrumentelor de ratificarea a Convenţiei de la Istanbul - un NU hotărât împotriva violenței

Deputatul PSD Ana Birchall, într-o analiză realizată în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre un lucru extrem de groaznic: violența. 

Luni, 23 mai, am depus la Strasbourg instrumentele de ratificare a Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Este o victorie care se datorează ONG-urilor şi mass-media care au condamnat cazurile de violenţă şi sunt convinsă că prin eforturi comune vom putea combate eficient acest flagel, spune Ana Birchall.

Iată analiza deputatului Ana Birchall:

La fiecare 30 de secunde o femeie este abuzată verbal, fizic sau psihic, de cele mai multe ori de cineva care îi este apropiat, de cineva în care are încredere și în preajma căruia ar trebui să se simtă protejată și în siguranță. Nu încape nicio îndoială că am făcut progrese mari pentru a îndrepta acest lucru, atât la nivel legislativ, cât și la nivelul profund al mentalităților. Cu toții știm însă că trebuie să facem și mai mult pentru a răspunde la strigătele de ajutor ale femeilor și copiilor care cad victime ale violenței domestice. Suntem cu toții conștienți că trebuie să muncim în continuare cu aceeași perseverență pentru a eradica abuzurile îngrozitoare care se produc zilnic asupra femeilor și copiilor.

Astăzi însă, pentru o singură clipă, ne putem permite să fim mândri și recunoscători pentru pasul important pe care l-am făcut în această săptămână. Luni, 23 mai, am depus la Strasbourg instrumentele de ratificare a Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Este o victorie care se datorează ONG-urilor şi mass-media care au condamnat cazurile de violenţă şi sunt convinsă că prin eforturi comune vom putea combate eficient acest flagel. Finalizarea procesului de ratificare a Convenției de către România ne oferă un mic răgaz în care să fim mândri de reușita eforturilor noastre și recunoscători pentru acest succes, un scurt moment în care să ne reîncărcăm bateriile și să plecăm mai departe, cu forțe proaspete în lupta cu flagelul violenței de orice fel. Pentru că am obținut o victorie importantă, dar războiul nu e nici pe departe câștigat, iar treptele pe care va trebui să le urcăm mai departe sunt la fel de dificile și de importante.

Debutul unei ere a acțiunilor concrete

În România, tăcerea cu privire la violența împotriva femeilor a fost ruptă cu mult timp în urmă, iar ratificarea Convenției de la Istanbul marchează începutul unei ere a acțiunilor concrete care să combată acest flagel. Următoarele etape în acest proces sunt transpunerea în legislația națională a măsurilor împotriva violenței prevăzute în Convenție și informarea populației cu privire la efectele noii legislații.

Pentru mine, personal, ratificarea Convenției a fost un proiect de suflet, la care am ținut enorm, și pentru realizarea căruia m-am dedicat fără ezitare. Am fost onorată de poziția de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pe problema eliminării violenței împotriva femeilor și am primit această misiune cu sufletul deschis și cu o dorința nestinsă de a aduce o schimbare semnificativă în bine pentru victimele violenței de orice fel. Mă bucur deci de această reușită, sunt mândră că munca din ultimii doi ani a dat roade și sunt onorată că am putut contribui la un succes atât de important pentru România. Totodată, îmi adun energie din această reușită pentru a-mi continua munca în acest domeniu și pentru a sprijini efortul legislativ necesar creării unui cadru legal cu toleranță zero față de orice formă de violență împotriva femeilor sau a copiilor.

Și pentru că, deși este foarte importantă, activitatea de legiferare a acestui domeniu nu va aduce o diferență semnificativă în absenţa unei schimbări de mentalitate. În prezent, în România 75% din cazurile de violență nu sunt raportate autorităților, iar aceasta este o consecință atât a lipsei de cadru legislativ, cât și a barierelor culturale care le descurajează pe femei să raporteze abuzurile. Mai mult, din toate plângerile depuse de către femei, aproximativ 72% sunt retrase și doar 1,4% ajung pe masa unui judecător. Pentru ca aceste cifre să se schimbe și pentru ca femeilor supuse oricărei forme de abuz să li se facă dreptate, avem nevoie de legi mai clare, de pedepse mai aspre, de campanii de informare și de educare mai ales în mediul rural, precum și de o percepție neechivocă în ceea ce privește violența pe orice palier al societății și la orice nivel.

În acest sens, cu sprijinul Consiliului Europei, al ONG-urilor de profil și al reprezentanților diferitelor ambasade din țări implicate foarte activ în combaterea violenței vom organiza la București o conferință internațională pentru dezbaterea etapelor de implementare a Convenției de la Istanbul, dar și pentru declararea anului 2017 ca fiind "Anul fără violență" în România. Mai mult, tot cu sprijinul partenerilor noștri europeni, sunt hotărâtă să mă implic cât mai mult posibil în realizarea de campanii, în special în zonele rurale, prin care femeile să fie informate cu privire la instrumentele și măsurile care le stau la dispoziție în cazul în care se întâmplă să fie victime ale violenței.

Violența, una dintre cele mai mari amenințări la adresa păcii

Răgazul nostru s-a încheiat, trebuie să ne luăm din el energia și motivația și să mergem mai departe, pentru că de noi depind persoane fragile, care altfel pot rămâne neprotejate. Violența împotriva femeilor și a copiilor este una dintre cele mai frecvente crime împotriva drepturilor omului, una dintre cel mai puțin judecate infracțiuni și una dintre cele mai mari amenințări la adresa păcii, a dezvoltării comunităților și a combaterii sărăciei. Și, din fericire, pot spune astăzi că lucrurile par să se îmbunătățească, pentru că suntem pe cale să elaborăm un cadru legal solid, gradul de conștientizare este tot mai mare și, cred sincer, că indiferența tradițională față de violența împotriva femeilor și a copiilor este în declin.

Astăzi avem instrumentele necesare pentru ca miile de femei care nu se simt în siguranță în propriile case, pe stradă sau la locul de muncă să își găsească liniștea. De astăzi încolo vom putea oferi o protecție legală solidă pentru toate femeile care trăiesc în teroare, temându-se pentru integritatea și viața lor sau a copiilor lor. Și nu ne vom opri aici, vom munci și vom lupta până când violența împotriva femeilor va rămâne doar un vis urât dintr-o altă epocă, astfel încât generațiile care vin să nu mai aibă memoria acestor cicatrici de pe fața societății. Numai împreună putem spune cu adevărat un NU hotărât violenței, pentru că în orice moment și la orice nivel violența naște violență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel