Raport ONU: Se apropie sfârșitul epidemiei SIDA

sida_tratament
sida_tratament
Se apropie sfârșitul epidemiei Potrivit raportului UNAIDS, progresul ultimului deceniu a dus la reducerea mortalității în rândurile celor infectați cu HIV/SIDA și a ajutat la stabilirea numărului de persoane infectate. UNAIDS este un program al Națiunilor Unite pentru tratarea și prevenirea HIV/SIDA, un parteneriat între țări pentru a obține accesul universal la prevenirea HIV, tratarea, îngrijirea și sprijinul celor bolnavi.
"Comunitatea globală s-a angajat într-o misiune istorică de a contura un eventual sfârșit pentru epidemia SIDA. Efortul este mai mult decât vizionar. Este fezabil pe de-a întregul", se precizează în raportul UNAIDS din această săptămănâ.

Aproximativ 33,3 milioane de oameni din întreaga lume au HIV, virus care poate cauza SIDA. Totuși, comunitatea globală a sănătății a început să încetinească și chiar să întoarcă epidemia, potrivit aceluiași raport al Națiunilor Unite.

Totodată, se menționează statistici referitoare la prevenirea HIV:

- Incidența globală pentru infectarea cu virusul HIV a scăzut cu 19% între 1999 și 2009. Declinul ia în calcul 33 de țări în care infectarea cu HIV este mai mare de 25%, dintre care 22 de țări sunt în Africa Sub-Sahariană.

- În 2009, 370.000 de copii au fost infectați cu HIV, virus pe care l-au primit de la mame, o scădere de 24% față de raportul emis cu 5 ani în urmă. Cu toate acestea, pașii pe care trebuie sa-i urmeze o mamă pentru a preveni infectarea fătului cu HIV nu ajung să fie prea bine cunoscuți, datorită accesului inadecvat la serviciile prenatal și postnatale.

- Investițiile în prevenirea HIV reprezintă aproximativ 22% din totalul cheltuielilor în țările cu venituri mici și mijlocii.

- În toată lumea, informațiile despre HIV au crescut în rândurile tinerilor. Totuși, cunoștințe considerabile au numai 34% dintre aceștia, reprezențând abia o treime din obiectivul de 95% vizat de UNAIDS.

- Analize de trenduri au arătat un declin general în numărul personelor din Africa Sub-Sahariană care au avut mai mult de un parterner sexual în ultimul an.

- Accesul la prezervative a crescut simțitor în locurile unde erau necesare, statisticile consemând 25.8 milioane de prezervative pentru femei distribuite prin surse de finanțare internaționale și non-guvernamentale în 2009. Distribuția de prezervative a crescut cu 10 milioane între 2008 și 2009.

În raportul UNAIDS se vorbește și despre tratamentele HIV:

- 1,2 milioane de persoane au primit medicamente pentru SIDA în 2009, aducând numărul total al persoanelor din țările cu venituri mici și mijlocii care primesc tratament la 5,2 milioane, o creștere de 30% față de 2008.

- La sfârșitul anului 2009, 36% din totalul de 15 milioane de bolnari din țările sărace primeau medicamente pentru SIDA.

- Puține persoane au murit în situații cauzate de fundalul SIDA. Aproximativ 14,4 milioane de ani de viață au fost câștigați din 1996, prin oferirea de medicamente pentru SIDA.

- Aproximativ 50% din femeile însărcinate testate pozitiv cu HIV au fost evaluate ca fiind eligibile pentru a primi medicamente pentru SIDA.

- Copiii și populația marginalizată, cum ar fi dependenții de droguri, au mai puține șanse de a obține medicamente pentru SIDA, comparativ cu populația în general.

- În timp ce progrese ferme se derulează pentru a permite bolnavilor de tuberculoză să acceadă la tratamentele pentru SIDA, doar 26% din bolnavii de tuberculoză au primit un test HIV în 2009. Progresul pentru tratamente HIV destinate bolnavilor de tuberculoză, este, de asemenea, foarte scăzut.

- Copiii orfani din cauza SIDA au aproape aceleași șanse ca și copiii sănătoși de a urma o școală.

Potrivit unui comunicat de presă UNAIDS, pe 27 noiembrie Ambasadorul Internațional UNAIDS, Annie Lennox, Directorul Executiv UNAIDS, Michel Sidibé și Ambasadorul Fundației "Elizabeth Glaser" AIDS pentru pediatrie, Florence Ngobeni, vor impărtăși mai multe despre efortul de a stopa infectarea cu HIV în rândul copiilor. Transmisiunea va fi live pe pagina de Google+ a UNAIDS.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel