Unul dintre alimentele de bază ale dietei mediteraneene sunt leguminoasele.
Din cauza ritmului alert în care trăiește majoritatea oamenilor în ziua de azi, tendința este de a renunța la acest aliment, deoarece necesită timp. Trebuie lăsate la înmuiat vreme de 24 de ore și apoi fierte îndelung. Din fericire, leguminoasele la conservă, deja fierte, au apărut pentru a ne ușura viața.
Pentru toți cei care se întreabă dacă, fiind ambalate, își pierd din nutrienții de bază, răspunsul oferit de știință este „nu”, un „nu” categoric. Fie că le gătim acasă, fie că le cumpărăm în borcan sau conservă păstrate în apă, sunt la fel de sănătoase. Există, totuși, un singur lucru de care trebuie să ținem cont: să eliminăm excesul de sare din conserve.
Unul dintre marile beneficii ale consumului regulat de leguminoase în dietă este aportul lor de fibre și capacitatea lor ridicată de a oferi sațietate. Dacă vorbim concret despre năut, de exemplu, acesta conține, potrivit Universității Harvard, 15 grame de proteină vegetală și 13 grame de fibre pentru fiecare porție individuală mică (echivalentă cu o cană).
Năutul este un aliment foarte recomandat în contextul unei diete variate și echilibrate, deoarece oferă sațietate. Este esențială pentru a evita consumul excesiv de calorii. În plus, această leguminoasă de bază favorizează o digestie corectă și contribuie la menținerea unei microbiote intestinale sănătoase.
În plus, năutul conține și acid folic, zinc, fosfor, magneziu și fier, precum și vitamine din complexul B, cum ar fi B6 și tiamina, alături de vitaminele A, C și E.
Fiind un aliment cu un indice glicemic scăzut (ce înseamnă că zaharurile intră treptat în sânge, fără a provoca creșteri bruște ale glicemiei), este recomandat în mod special persoanelor cu diabet de tip 2. Grăsimile sale sunt nesaturate, iar năutul nu conține colesterol.
Experții de la Universitatea Harvard afirmă că profilul nutrițional al năutului cumpărat crud și uscat, pe care îl fierbem acasă, este la fel de benefic pentru sănătate ca cel al năutului deja fiert, vândut în borcan de sticlă sau conservă, în „propriul său suc”.
Singura mențiune pe care o fac specialiștii în nutriție se referă la conținutul de sare. În procesul de conservare, năutului fiert i se adaugă un lichid care conține o cantitate mare de sodiu, necesară pentru o bună păstrare. Prin urmare, înainte de consum, este esențial să deschidem borcanul, să aruncăm lichidul și să clătim bine leguminoasa.
Prin acest gest simplu, reducem aproape la jumătate conținutul de sare: aspectul care ar putea face acest tip de produs mai puțin recomandat pentru sănătatea cardiovasculară. Așadar, putem sta liniștiți: năutul la conservă își păstrează intacte fibrele, proteinele, mineralele și vitaminele, conform 20min.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu