Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua bând o ceașcă (sau mai multe) de cafea.
Cafeaua conține cofeină, un alcaloid care stimulează sistemul nervos central. Ne face mai alerți, mai concentrați și, în unele cazuri, mai buni la multitasking. Efectul apare în aproximativ 15-45 de minute de la consum și poate dura câteva ore, în funcție de metabolism.
Dar aici vine partea interesantă: efectul cafelei nu e doar chimic. E și emoțional. Să recunoaștem, simțul acela că „totul e în ordine” când miroase a cafea proaspăt făcută... nu se măsoară în miligrame de cofeină. Pentru mulți, cafeaua nu este (doar) despre energie. Este despre pauză. Despre acel moment în care tragi aer adânc în piept, ții cana caldă între palme și te oprești puțin din goană. E despre tihnă, despre a te reconecta cu tine. Indiferent dacă bei cafea pentru gust, efect, obicei sau nostalgie, un lucru e sigur: e mai mult decât o băutură. Este parte din viață. Parte din diminețile bune. Din discuțiile importante. Din momentele de "hai să luăm o pauză".
Această băutură stimulantă ne ajută să rămânem alerți și pregătiți să facem față zilei, însă cofeina are și un dezavantaj: poate afecta somnul.
Pentru a evita acest lucru, este important să știi până la ce oră poți bea ultima cafea a zilei. Nutriționista Nichola Ludlam-Raine, într-un interviu acordat publicației Mirror, oferă sfaturi de specialist despre care este cel mai bun moment pentru a bea prima și ultima ceașcă de cafea.
„Cel mai bun moment pentru a bea cafea este, de obicei, între mijlocul dimineții și sfârșitul acesteia, în jurul orei 9:30 – 11:30. Atunci încep să scadă nivelurile de cortizol, hormonul responsabil cu starea de vigilență. Dacă bei cafea imediat după ce te trezești, eficiența ei poate fi redusă, deoarece cortizolul este în mod natural ridicat în prima parte a dimineții”, explică Ludlam-Raine.
După-amiaza, cafeaua îți poate oferi, de asemenea, un plus de energie, dar este mai bine să o eviți dacă este prea târziu, mai ales dacă ești sensibil la cofeină. Cofeina poate avea un impact diferit de la o persoană la alta, așa că, dacă îți provoacă nervozitate sau anxietate, este recomandat să o eviți.
„Cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ cinci până la șase ore, ceea ce înseamnă că, chiar dacă bei o cafea la ora 15:00, jumătate din cantitatea de cofeină ar putea fi încă în organism la ora 21:00. Pentru cei care sunt sensibili la cofeină, este mai bine să evite consumul de cafea după ora 14:00 sau 15:00, pentru a se asigura că nu le afectează somnul”, explică specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News