Așa ai proteină completă în Postul Paștelui. Aliment foarte ieftin, dar plin de beneficii. Carmen Brumă: Ține de foame și patru ore

Carmen Brumă
Carmen Brumă

Marea întrebare în Postul Paștelui este cum să avem proteină completă.

Carmen Brumă a oferit o soluție simplă și sănătoasă pentru mesele din Postul Paștelui: mazărea. Ea a explicat cât de important este să combinăm corect alimentele în perioadele de post, astfel încât să obținem proteine complete din surse vegetale.

„Prefer mazărea cu sos de roșii pentru că sosul de roșii stimulează absorbția fierului care există în mazăre. E bine ca atunci când ținem post să combinăm sursele de proteine astfel încât să avem alimente cu proteine complete, de exemplu: trebuie să avem grijă, ca la majoritatea meselor, să avem o sursă de leguminoase, adică mazăre, fasole, linte sau năut, cu o sursă de cereale sau făinoase. Cum facem acest lucru? La masa aceasta cu mazăre și suc de roșii, la care adăugăm foarte multe legume, punem și o felie de pâine. Astfel avem proteină completă. Sau facem paste și adăugăm niște boabe de mazăre. Acestea sunt soluții foarte bine când vă pregătiți mâncarea pentru post”, a zis Carmen Brumă la Antena 1, în emisiunea Neatza de weekend.

„Mazărea este foarte bună în post pentru că are foarte multe fibre, ține de foame, te satură și îți asigură energie pe o durată mai mare de timp. Dacă mănânci o farfurie de mazăre cu multe legume și asociezi și o felie de pâine, în mod normal, trei - patru ore, nu îți mai este foame. Și este foarte gustoasă! Puteți adăuga, la final, după ce ați făcut mazărea, puțină drojdie de bere inactivă. Are un gust ușor de parmezan”, a mai spus Carmen Brumă.

„Dacă înainte mâncai hamburger, iar acum îți iei hamburger vegetal nu este o alegere bună. Sau dacă înainte mâncai șnițel, iar acum îți iei din comerț șnițel de la semipreparate, nu este foarte indicat. Sunt o grămadă de alimente de acest fel pe care ar trebui să le evitați în post. La fel, de evitat sunt și supele instant. Fă-ți o supă acasă pentru că este foarte simplu”, a mai spus Carmen Brumă.

Beneficiile mazărei pentru sănătate:

Bogată în proteine vegetale


Mazărea este o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru cei care țin post sau au o alimentație bazată pe plante.

Sursă importantă de fibre


Conține fibre care îmbunătățesc digestia, ajută la reglarea glicemiei și oferă senzație de sațietate pe termen lung.

Ajută la menținerea greutății corporale


Pentru că te satură rapid și conține puține calorii, mazărea este ideală în curele de slăbire sau în alimentația echilibrată.

Conține fier și susține combaterea anemiei


Este o sursă vegetală de fier, mai ales eficient dacă este consumată cu alimente bogate în vitamina C (ex: roșii).

Are un conținut ridicat de vitamine din complexul B (în special B1, B6 și acid folic)


Acestea contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și la metabolismul energetic.

Bună pentru inimă


Datorită conținutului de antioxidanți și fibre, mazărea poate contribui la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și la protejarea sănătății cardiovasculare.

Ajută la controlul glicemiei


Conținutul de fibre și proteine încetinește absorbția zahărului în sânge, fiind benefică și pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Are proprietăți antiinflamatoare


Conține fitonutrienți și antioxidanți care pot reduce inflamațiile din corp.

Ușor de preparat și foarte versatilă


Mazărea se poate consuma în supe, tocănițe, piureuri, salate, paste sau chiar ca gustare, fiind gustoasă și rapid de gătit.

 

VEZI ȘI: Ce ascunde ultimul recensământ din România. Se vorbește despre una dintre cele mai mari minciuni ale deceniului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel