Urmărește emisiunea live


Din ce în ce mai mulţi europeni sunt alergici la polen, din cauza nivelului crescut de emisii de carbon

flori
flori

Emisiile de dioxid de carbon cresc numărul persoanelor alergice la polen, conform unui studiu desfăşurat în Europa. Cercetători din 13 state ale Uniunii Europene au analizat nivelul polenului la mai mult de 20 de specii de plante şi copaci, acesta fiind mai ridicat în zonele în care concentraţia de dioxid de carbon era crescută.

În Marea Britanie, numărul persoanelor diagnosticate cu rinită alergică a crescut cu o treime între 2001 şi 2005, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

"Experimentele pe care le-am făcut demonstrează că dioxidul de carbon are efecte asupra copacilor, aceştia producând mai mult polen" spune Annette Menzel de la Universitatea din Munchen.

A fost luată în discuţie şi posibilitatea ca arborii să producă mai mult polen din cauza temperaturilor crescute. Dar comparând nivelul polenului din zile mai reci cu cel din zile calde s-a ajuns la concluzia că temperatura nu influenţează fenomenul în vreun fel.

Cea mai interesantă descoperire din cadrul studiului este aceea că există o cantitate mai mare de polen în zonele cu concentraţii crescute de dioxid de carbon din oraşe, dar nu şi în afara lor. Cercetătorii sugerează că fenomenul s-ar putea datora duratei mai mari de viaţă a moleculelor de ozon în afara zonelor urbane.

Durata mai lungă a sezonului în care plantele şi copacii produc polen ar putea fi legată şi de introducerea în unele ţări a unor specii noi de arbori, de pe alte continente, consideră cercetătorii. Mulţi dintre aceşti oameni de ştiinţă sunt implicaţi în eforturi ample de limitare a impactului dăunător al omului asupra naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel