Cardul electronic de sănătate, testat în Arad. Vezi cum arată investiția de 19,5 milioane de euro

Începând cu anul 2013,

Cardul de sănătate va înlocui adeverința de asigurat, permițând identificarea pacientului în calitatea de asigurat a pacientului. Cardul va conține informaţii de bază, precum numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat (diferit de CNP şi format din 20 de caractere), numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului, potrivit normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Cu acordul pacientului, medicul de familie ar putea încărca pe card date referitoare la persoanele de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe. Totodată, cardul ar putea permite accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu valoare primordială pentru pacient, în sensul evitării administrării de medicamente incompatibile cu profilul său medical, dacă asiguratul este de acord cu înregistrarea pe card a acestor date.

Potrivit site-ului de specialitate economica.net, 20 de medici de familie din Arad au primit, acum două săptămâni, carduri naţionale de sănătate, dar nu au apucat să le distribuie pacienţilor din listă.

Cardul electronic de sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia va fi suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii. Un card va costa aproximativ 2 euro, iar în situaţia în care cardul nu funcţionează din motive tehnice, se oferă gratuit un nou card. Informatizarea sistemului medical românesc va costa aproape 184 de milioane de euro fără TVA și implică implementarea şi funcţionarea următoarelor componente: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate.

În 2012 a fost implementat sistemul reţetei electronice. Cardul electronic şi dosarul electronic de sănătate urmează să fie implementate în 2013, iar toate cele trei componente operează cu şi depind de datele furnizate de SIUI. SIUI a costat circa 123,98 de milioane de euro, sistemul reţetei electronice a costat circa 10,66 de milioane de euro. Sistemul cardului electronic de sănătate va costa în jur de 19,47 de milioane de euro, iar sistemul dosarului electronic de sănătate va costa circa 29,41 de milioane de euro.

  [gallery]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel