Urmărește emisiunea live


Mituri despre alimente considerate sănătoase

Chiar și în domeniul nutriției se mai strecoară mituri ce ne pot afecta sănătatea.

Mit 1: Degresat sau fără zahăr înseamnă fără calorii

Adevărul este că în cele mai multe cazuri etichetele care afișează "Degresat" sau "Fără zahăr" sunt doar capcane, deoarece din dorința de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu mai mult zahăr sau potențiatori de arome și sare, iar zahărul este înlocuit la rândul lui cu exces de sodiu, faină sau chiar grăsime. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina dacă produsul este într-adevăr sănătos prin verificarea ingredientelor.

Mit 2 – O alimentație scăzută în sodiu este indicată tuturor

Sodiul este un mineral important pentru organism ce ajută la buna funcționare a sistemului muscular și nervos, astfel că este recomandat ca acesta să fie menținut la un nivel echilibrat.

Desi este adevărat că sodiul crește într-o oarecare măsura tensiunea arterială, diminuarea cantității zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate crește nivelul trigliceridelor și al colesterolului.

Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu suferă de tensiune ridicată, nu este indicat să nu consume deloc sare.

CITEȘTE ȘI: Trei alimente anti-infarct, la îndemâna oricui

Mit 3: Ouăle sunt bogate în colesterol și pot provoca boli de inimă

Deși au căpătat o reputație proastă din cauza colesterolului care se găsește în galbenuș (aproximativ 211 mg/ou), asta nu înseamnă că ouăle trebuie evitate pentru a proteja sănătatea inimii. Este important să știm că nivelul ridicat de colesterol este în primul rând consecința unei diete bogate în acizi grași saturați și nu a consumului unui singur aliment. Din contră, studiile au demonstrat că mâncatul ouălor crește nivelul de colesterol bun HDL.

Mit 4: Consumul de carbohidrați afectează sănătatea

Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie și se împart în două categorii importante: cei complecși care aduc beneficii multiple sănătății (cerealele integrale de secară sau ovăz, nuci, semințe, linte, alune, mazăre) și cei simpli, care au fost procesați industrial și și-au pierdut astfel o mare parte din fibre și nutrienți (dulciurile cu zahăr și faina albă, junk food). Așadar, consumul de carbohidrați este benefic pentru sănătate atâta timp cât este vorba de cei complecși.

Mit 5: Un pahar de vin roșu pe zi este sănătos

Nu doar vinul roșu este cel care aduce beneficii organismului și în special inimii: berea și alte băuturi alcoolice au același efect, atâta timp cât sunt consumate echilibrat. În general, alcoolul stimulează nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia actionează asupra trigliceridelor, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că nu este indicat consumul zilnic de alcool și nici depășirea cantității de 100 ml la o servire. În caz contrar, efectele negative vor depași beneficiile acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel