Se spune că un pahar cu vin roșu la masă este 'sfânt'.
În timp ce vinurile albe, din struguri albi, au o aromă fructuoasă şi o textură mai uşoară, vinurile roşii, din struguri roşii şi albastru-închişi, au gustul mai intens, sunt robuste şi taninoase.
Principala diferență în ceea ce privește elaborarea vinurilor roșii și albe constă în faptul că vinul alb se face pur și simplu prin strivirea strugurilor albi pentru a se obține un lichid (mustul alb) care apoi fermentează singur până se transformă în vin.
Cantitatea substanțelor antioxidante este mai mare în vinul roșu decât în vinul alb.
Aceste lucru este datorat faptului că se menține pielița strugurilor, unde se află cea mai mare cantitate de antioxidanți, precum celebrul resveratrol, care a trezit un mare interes științific. Aceste substanțe au capacitatea de a reduce oxidarea unor grăsimi care circulă în sânge, precum colesterolul LDL (colesterolul rău), și de a evita astfel lipirea de pereții arterelor.
Resveratrolul are o activitate antioxidantă, adică previne îmbătrânirea prematură a celulelor organismului.
Totuși, pentru a se obține acest beneficiu ar trebui să se ingereze o cantitate de vin mult mai mare decât cea recomandată, fapt pentru care industria a realizat deja diverse preparate cu resveratrol în doze mai mari decât cele prezente în vin.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News