Surzenia creşte riscul de demenţă

surzenie
surzenie

Persoanele în vârstă suferind de surzenie se confruntă cu un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de demenţă, iar acest risc creşte şi mai mult odată cu scăderea acuităţii auditive, potrivit unui studiu publicat luni în revista Archives of Neurology.

Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din statul Maryland au monitorizat 639 de persoane cu vârstele cuprinse între 36 şi 90 de ani, care nu sufereau de demenţă, informează Mediafax. Din 1990 până în 1994, voluntarii au fost supuşi unor teste de evaluare a funcţiilor mintale şi a capacităţilor auditive. Pacienţii au fost apoi monitorizaţi până la sfârşitul lunii mai 2008 pentru a se determina dacă s-au îmbolnăvit de maladia Alzheimer sau alte forme de demenţă. Din totalul participanţilor, 125 au prezentat o deficienţă auditivă uşoară, 53 au prezentat simptome moderate de surzenie, iar şase pacienţi au acuzat o deficienţă auditivă severă.

Cu ocazia unui test efectuat după o perioadă medie de 11,9 ani, autorii studiului au diagnosticat 58 de cazuri de demenţă, dintre care 37 erau cazuri clare de Alzheimer. Savanţii americani au stabilit astfel o corelaţie între fenomenul de îmbătrânire, pierderea auzului şi creşterea riscului de senilitate. Pentru voluntarii în vârstă de peste 60 de ani, 36,4% dintre cazurile de demenţă au fost asociate cu o pierdere a auzului. În plus, riscul de declanşare a maladiei Alzheimer a crescut cu 20% de fiecare dată când acuitatea auditivă a scăzut cu 10 decibeli.

Cazurile de demenţă ar putea fi diagnosticate în mod eronat la persoanele surde, iar indivizii suferind de demenţă ar putea fi consideraţi în mod eronat ca fiind persoane cu deficienţe auditive. Cele două patologii ar putea rezulta dintr-un proces neuropatologic comun. "Pierderea auzului ar putea fi asociată cu demenţa în urma unei epuizări a capacităţilor mintale şi a izolării sociale sau din cauza unei combinaţii a celor doi factori", afirmă autorii studiului. Surzenia poate fi evitată la persoanele în vârstă şi corectată destul de uşor cu ajutorul tehnologiei actuale - dispozitive numerice de amplificare a sunetelor şi a implantului cohlear, un aparat miniatural care permite restaurarea parţială a auzului.

Până în anul 2050, circa 100 de milioane de persoane - o persoană din 85 - va suferi de demenţă pe plan mondial. Intervenţiile şi procedurile care pot întârzia apariţia demenţei, chiar şi cu un singur an, ar putea conduce la scăderea cazurilor de demenţă cu peste 10% până în anul 2050.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel