STUDIU: Românii preferă serviciile medicale private, în detrimentrul celor de stat

Trei din cinci români (61%) au apelat, în ultimul an, la serviciile private în detrimentul celor publice pentru analize medicale de laborator, în timp ce serviciile de stat au fost folosite cel mai mult în cazul spitalizărilor (39%) şi al intervenţiilor chirurgicale (25%), relevă un studiu de specialitate, dat publicităţii luni. 

Conform sursei citate, şapte din zece români din mediul urban folosesc tehnologia pentru activităţi legate de sănătate, iar cei mai mulţi dintre aceştia (58%) susţin că astfel au un control mai mare asupra stării de sănătate, alte beneficii indicate fiind un stres redus în ceea ce priveşte afecţiunile proprii sau ale familiei (44%) şi o comunicare mai uşoară cu medicii (42%). 

În ceea ce priveşte starea actuală de sănătate a românilor din mediul urban, 35% au declarat că suferă de boli cronice (50% dintre cei cu vârsta peste 45 de ani şi 24% dintre cei sub 45 de ani). Cei mai mulţi sunt interesaţi în special de prevenţie (58%), dar şi de informaţii actualizate pe teme legate de sănătate (34%). De asemenea, românii au preferat în ultimul an serviciile private de sănătate mai mult decât pe cele publice pentru analize medicale de laborator (61% vs. 40%) şi pentru teste de imagistică (37% vs. 27%), în timp ce serviciile de stat au fost folosite în special în cazul spitalizărilor (39% vs. 9%) şi al intervenţiilor chirurgicale (25% vs. 11%). 

Pe de altă parte, cercetarea de specialitate arată că jumătate dintre românii care utilizează tehnologia fac acest lucru pentru a se informa, în timp ce 35% o folosesc pentru organizarea stării de sănătate sau a tratamentului medical (programări, remindere), 29% pentru monitorizarea indicilor de sănătate şi 23% pentru comunicarea cu medicii sau cu alţi pacienţi. Dintre românii care se informează online pe subiecte legate de sănătate, cei mai mulţi au folosit în ultimul an forumuri generale (74%), platforme online specializate (69%), grupuri din social media (37%), bloguri (32%) sau chat cu prietenii din social media (31%). 

Potrivit cercetării, realizate de Medic One în parteneriat cu iSense Solutions, în cadrul platformei Bold by Lowe Group, românii sunt deschişi consultaţiilor virtuale, în special pentru a pune întrebări suplimentare medicilor/pentru a afla mai multe detalii (89%), dar şi pentru interpretarea investigaţiilor medicale (87%), monitorizarea evoluţiei unei afecţiuni (74%), prescrierea tratamentului (72%) sau diagnostic (44%). 

Cei mai mulţi dintre români şi-ar dori să folosească aplicaţii sau platforme online pentru programările medicale (78%), accesul la informaţii despre boli sau tratament verificate de experţi (65%), găsirea medicilor specialişti potriviţi în funcţie de simptome şi eventual aflarea reputaţiei acestora sau opinia altor pacienţi (61%), ţinerea evidenţei rezultatelor analizelor şi a istoricului medical (57%), ţinerea evidenţei administrării tratamentului şi organizarea schemei de tratament (51%), monitorizarea stării de sănătate sau evoluţia afecţiunii (47%) sau suport pentru sarcini administrative precum reînnoirea reţetei (44%). 

Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions în exclusivitate pentru Grupul Lowe, pe un eşantion de 1.360 de respondenţi din mediul urban, cu vârsta de peste 18 ani, care utilizează internetul. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro, în perioada aprilie - mai 2017, şi sunt reprezentative pentru mediul urban. Rezultatele studiului au un grad de eroare de +/-2,66%, la un nivel de încredere de 95%.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel