O aspirină pe zi încetineşte declinul cognitiv - STUDIU

 Noi studii arată că aspirina, una dintre cele mai folosite medicamente la nivel mondial, are efecte benefice asupra creierului uman. O doză pe zi poate reduce deteriorarea cerebrală a femeilor cu vârste avansate care suferă de boli cardiovasculare, informează Cercetarea publicată în BMJ Open a avut ca obiectiv monitorizarea timp de cinci ani aproximativ 600 de femei, cu vârste cuprinse între 70 şi 92 de ani, care sufereau de boli de inimă şi accidente cerebrovasculare şi care îşi administrau aspirină zilnic. Înainte şi după administrare au fost supuse la diferite probe pentru a le măsura capacitatea cerebrală. Comparând rezultatele acestora cu cele ale femeilor care nu luaseră aspirină, experţii au observat că persoanele în vârstă care îşi administraseră aspirină aveau un declin cognitiv mai redus.

Aspira este un medicament analgezic din familia antiinflamatoarelor care este folosit pentru tratarea durerilor uşoare până la cele moderate. În ultimii ani, produsul a fost prescris în doze mici pacienţilor cu risc cardiovascular sau celor care pot suferi un infarct, boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.  De asemenea, studiile anterioare au arătat că aspirina ar putea preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer şi ar putea preveni răspândirea bolii. Produsul farmaceutic nu este larg prescris pentru că produce efecte secundare periculoase la anumiţi pacienţi, cum ar fi iritarea stomacală şi hemoragie internă.

Un nou studiu realizat de experţii de la Universitatea din Gotenburgo (Suedia) a vrut să investigheze dacă aspirina administrată în doze mici previne deteriorarea cognitivă la pacienţii cu înalt risc de boală cardiovaculară.

681 de femei au participat la studiu, din care 95,4% (601) dintre ele aveau risc ridicat dea suferi de boli cardiovasculare. Dintre acestea, 129 primeau o doză mică de aspirină, între 75 şi 160 mg pe zi. La începuul şi la finalul studiului, participanţii au fost supuşi la un test special care se foloseşte în clinici în manieră obşinuită pentru a detecta deteriorarea mintală şi intelectuală a persoanelor în vârstă.  Acesta include fluenţă verbală, capacitatea de a numi obiecte, probe de memorie, atenţie şi orientare. De exemplu, ei sunt întrebaţi: „Ce dată este astăzi?”, „Unde suntem aici?” etc. Rezultatele  au arătat că femeile care au luat o doză mică de aspirină pe zi au obţinut rezultate mai bune la aceste teste decât cele ca nu au luat. Cu toate acestea, experţii recomandă să nu începeţi tratamentul cu aspirină din cauza efectelor secundare periculoase pe care le-ar putea avea.

Medicul Simon Ridley de la organizaţia Alzheimer sResearch Uk spune că medicaţia nu trebuie făcută de capul pacientului, ci doar pe baza recomandării medicului. Este chiar interzisă autoadministrarea aspirinei pentru evitarea demenţei. Nu se cunosc încă efectele unui tratament îndelungat cu aspirină, care pot duce la ulcere şi  sângerări serioase. Riscurile pot fi mai mari decât beneficiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel