Sparanghel, beneficii. Previne ÎMBĂTRÂNIREA, MALFORMAŢIILE CONGENITALE, CANCERUL şi OSTEROPOROZA

Destul de puţin cunoscută la noi în ţară, această legumă extrem de săracă în calorii poate fi catalogată fără probleme drept un aliment minune.

Supranumit şi "hrana regilor", sparanghelul a fost folosit atât ca aliment, cât şi ca medicament încă din Egiptul Antic, cele mai vechi dovezi ale existenţei sale fiind din anul 3000 î.hr.

O porţie de sparanghel conţine în jur de 288 de miligrame de potasiu, 3 grame de fibre, doar 40 de calorii şi nu are deloc colesterol sau grăsimi. Indiferent de tipul său, sparanghelului este bogat în vitaminele A, C, B1, B2, şi E, calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier şi zinc. De asemenea, este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine.

Principalele sale proprietăţi sunt cele detoxifiante, antiîmbătrânire, anticancerigene şi afrodiziace. Aceastaă legumă este eficientă în protejarea împotriva cancerului, ameliorarea durerilor şi inflamaţiile din corp, prevenirea osteoporozei, reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare şi a  malformaţiilor congenitale.

Puternic afrodiziac

Efectul afrodiziac al sparanghelului este datorat unui cumul de factori psihologici. Cercetătorii au dovedit că forma sugestivă a sparanghelului este cea care, de fapt, face din această legumă un foarte bun afrodiziac.

Luptă împotriva malformaţiilor congenitale

O porţie de sparanghel conţine aproximativ 263 mcg folaţi, care, alături de vitamina B conţinută, sunt esenţiali în diviziunea celulară normală. Fără folaţi, celulele sistemului nervos al fătului nu se vor diviza normal, motiv pentru care este indicată introducerea sparanghelului în dieta femeilor însărcinate.

Previne îmbătrânirea prematură

Leguma este o sursă importantă de antioxidanţi, eficienţi în lupta împotriva radicalilor liberi şi prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Mai mult, consumul de sparanghel ajută creierul în lupta cu declinul cognitiv.

Previne osteoporoza

Bogat în vitamina K, care ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, sparanghelul poate preveni apariţia osteoporozei şi a osteoartritei. Totodată, vitamina K are rol de preluare şi depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

Previne cancerul

Având importante proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul este un luptător desăvârşit împotriva cancerului de vezica urinară, la sân, de colon, pulmonar, de prostată şi ovarian.

Previne bolile de inimă

Acidul folic, o vitamină B complexă găsită din aundenţă în sparanghel, este esenţială pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular.

Remediu antimahmureală

Sparanghelul este un remediu eficient împotriva mahmurelii datorită inulinei, o substanţă care ajută la dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, îmbunătăţind digestia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel