Rusaliile: Noaptea Ielelor sau a jocului Căluşarilor

Sărbătoarea Rusaliilor sau Coborârea (Pogorârea) Sfântului Duh, este o sărbatoare creştină care se prăznuieşte în duminica de 50 de zile după Sărbatoarea de Paşte. În tradiţia românească, Rusaliile au primit conotaţii aparte, această noapte fiind denumită şi noaptea Ielelor sau noaptea jocului Caluşarilor.

autor: Lucian Negrea

În mitologia românească, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Împarat. Nu se cunoaşte originea acestui mit, “iele“ nefiind un nume, ci pronumele personal feminin “ele“, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sărbatoarea creştină postpascală a Cincizecimii şi devenită Duminica Rusaliilor.

În tradiţie se spune că cei care nu ţin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiţi de Iele. Acestea le vor lua minţile sau îi vor schilodi. O superstiţie spune că dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviţi să faci aceste lucruri.

Legat de Rusalii este şi faimosul joc al Caluşarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele.  Dansul Căluşarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat minţile, acesta fiind singurul leac. Dansul Căluşarilor este un dans păstrat din vechime şi care urmăreşte să îndepărteze vraja picurată peste cel sedus şi să pună pe fugă ielele.

La sate, în special, se păstreaza tradiţia ca în această zi să se ducă la biserică pentru a sfinţii crengi de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.  Aceste crenguţe se agaţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele şi în plus, se mai spune că acestea ar căpăta puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie.

Luni, a doua zi de Rusalii, românii au liber

Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindiniei.

Preoţii şi sătenii ies pe câmp în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.

In ziua de Rusalii există şi obiceiul numit “udatul nevestelor“. Conform tradiţiei, se spune că numai femeile care vor fi udate vor fi sănătoase tot anul şi vor fi şi mai frumoase.

Creştinii sărbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei şi a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei şi a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel