Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a vorbit despre posibilitatea retragerii din cursa electorală a candidatului PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu.
În spațiul public se vorbește tot mai mult despre posibila retragere a lui Cătălin Cîrstoiu și de o nemulțumire a coaliției legată de procentele pe care acesta le-a obținut în sondajele privind alegerile la Primăria Capitalei. Deocamdată PSD și PNL au susținut că nu au de gând să îl schimbe pe Cătălin Cîrstoiu, dar o decizie clară în acest sens ar urma să aflăm săptămâna viitoare.
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, a comentat în acest context candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu și a criticilor pe care acesta le-a atras de când a fost anunțat drept candidatul susținut al coaliției.
Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea avea vreo legătură cu asta, rectorul SNSPA a spus: "În opinia mea, președintele Klaus Iohannis nu a interferat cu modul în care partidele au negociat alianțele politice și candidații, atât pentru alegerile europene, cât și pentru cele locale".
"Legat de discuțiile publice – „pe surse” – privind retragerea candidatului Cîrstoiu din competiția electorala, cred că a început că o strategie susținută din mai multe zone, în principal USR și PUSL, cu scopul de a scoate din cursă un candidat important. Nu exclud că, în faza a doua, și alte grupuri de interese, inclusiv din PSD și PNL, să se fi alăturat acestui demers", a adăugat Remus Pricopie.
Totodată, acesta a vorbit și despre ultimele rezultate din sondaje, potrivit cărora medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi reușit "în mai puțin de 20 de zile să ajungă la o intenție de vot de 23%". Precizăm însă că alte sondaje arată rezultate diferite față de acestea, mai exact un procent de 8%. Totuși, făcând referire la sondajul care îl dă pe Cîrstoiu cu 23%, rectorul SNSPA lansează ideea potrivit căreia "scoaterea medicului Cîrstoiu din cursă este avută în vedere de unii tocmai pentru că are șanse să câștige".
"Se ridica, însă, o serie de întrebări simple. Prima: dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat și, eventual, eliminat din cursă, chiar înainte că aceasta să înceapă? Mai există și un al doilea element important. Conform mai multor sondaje, medicul Cîrstoiu a reușit în mai puțin de 20 de zile să ajungă la o intenție de vot de 23%. Ceilalți doi candidați – Nicușor Dan și Piedone – au scăzut destul de mult.
Prin urmare, cum să scoți din cursa un candidat cu șanse să câștige alegerile? Iar aici explicația poate fi următoarea: scoaterea medicului Cîrstoiu din cursă este avută în vedere de unii tocmai pentru că are șanse să câștige. Strica jocurile unora, ceea ce, evident, poate fi inacceptabil pentru unele grupuri de interese nelegitime", a mai declarat rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, pentru aktual24.ro.
Totodată, acesta a declarat că medicul Cătălin Cîrstoiu ar avea șanse să câștige alegerile pentru Primăria Municipiului București dacă va reuși "să beneficieze de susținerea celor doi președinți de partid – Marcel Ciolacu, PSD, și Nicolae Ciucă, PNL, până la depunerea oficiala a candidaturii", a mai spus Remus Pricopie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu