Relația cu bebelușul nenăscut. Fenomen complex intrat în atenția psihologilor

Într-un articol realizat pentru DC News, Lavinia Stupariu, psiholog clinician, vorbește despre importanța comunicării mămicilor cu copiii lor nenăscuți.

Psihologii care lucrează cu copiii, mai ales cu cei mici pun în atenția părinților programe de dezvoltare a unui stil de atașament sănătos, unul care îi oferă copilului nu numai o apropiere sănătoasă față de părinții și familia sa, dar îi asigură dezvoltarea corectă din punct de vedere social și emoțional.

Însă aceste programe de dezvoltare a atașamentului cu copilul nu se rezumă numai la vârstele mici, ci ele acoperă și segmentele de vârstă mai mari, dar mai ales perioada prenatală pentru că o bună dezvoltare cognitivă, socială și emoțională începe încă din pântecele mamei.

Programe de educație prenatală există în diferite forme în toate culturile, dar interesul științific pentru acestea a început să se manifeste abia din anii 1980. Atunci au fost create programe prin care părinții erau învățați cum să comunice cu copiii lor nenăscuți și astfel s-au observat o serie de efecte pozitive atât pentru bebelușul nou-născut, dar și pentru mama sa. Mai precis, copiii cu care părinții au comunicat în timpul în care ei erau în uter au început să vorbească mai devreme, s-au dezvoltat fizic mai bine, relația de atașament dintre părinți și bebeluș a fost mai bună, alăptarea s-a realizat cu succes, scorurile Apgar la naștere au fost mai mari și nașterile au fost trăite într-un mod mai ușor decât se așteptaseră mamele comparativ cu ceilalți copii ce nu au fost stimulați prenatal. Datele științifice care susțin astfel de rezultate sunt tot mai multe și ele se referă la diferite populații și la părinți și copii din diferite medii sociale. Mai mult, se pare că cu cât începe mai devreme stimularea bebelușului nenăscut, cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase.

De ce este importantă comunicarea cu bebelușul înainte de nașterea sa?

Atașamentul cu copilul nenăscut este foarte importantă nu numai pentru copil, dar și pentru părinții săi. Mamele care se atașează cât mai curând de copiii lor dezvoltă o serie de gânduri bune, raționale, care le ajută să aibă încredere în capacitatea lor de a-și îndeplini rolul de mame, dar mai ales să poată experienția o naștere ușoară. Dacă o mamă își iubește copilașul încă dinainte ca el/ea să se nască, va avea mai multă grijă de copilaș, va urma sfaturile medicului ce urmărește sarcina și va dezvolta o serie de comportamente cu rol protector pentru copil (nu va fuma, bea alcool, va mânca mai sănătos, va reduce stresul), dar vor apărea și acele gânduri bune care o vor ajuta pe mamă în timpul travaliului. Așa se explică spusele unor mame conform cărora fac orice pentru copilul lor sau că suportă un travaliu oricât de neplăcut ori intervenții obstetricale/ginecologice la fel de neplăcute pentru binele copilului lor. Experiența travaliului este una intensă pentru multe mame și când acestea au gânduri bune, raționale, emoțiile lor sunt funcționale, fapt ce contribuie la o experiență mai ușoară a acestui eveniment. Pentru o mamă ce nu este atașată de copilul său încă din perioada prenatală este greu să se atașeze de el/ea în perioada postnatală, existând chiar riscul abandonului copilului. De asemenea, atașamentul față de copil în perioada prenatală este un factor de protecție pentru mamă în cazul în care există riscul de a dezvolta depresie postnatală.

Cine se poate atașa de bebelușul nenăscut?

Cu cât copilașul este iubit mai mult în perioada prenatală, cu atât adaptarea și dezvoltarea sa în perioada postnatală este mai bună. În primul rând de copilaș trebuie să se atașeze părinții săi în egală măsură. Un copil are nevoie și de dragostea mamei, dar și de cea a tatălui și o simte încă din perioada intrauterină. El aude constant vocea mamei, cunoaște vocea tatălui, reacționează la atingerile părinților săi. Când se naște îi face plăcere să audă vocile părinților, atingerile lor îl liniștesc la fel de mult, iar acestora li se adaugă alte senzații plăcute pe care părinții i le pot oferi acum.

De asemenea, de egală importanță este atașamentul fraților de copilul nenăscut. Adesea auzim plângeri ale părinților conform cărora frații nu se înțeleg deloc, că tot timpul au loc conflicte între ei. Este de datoria mamei și a tatălui să îi prezinte copilul nenăscut fraților săi mai mari chiar dacă între ei este o diferență mică de vârstă. Astfel, un frățior/o surioară mai mare poate să mângâie burtica mamei când își dă cu cremă antivergeturi, să îi cânte, să îi citească, să o ajute pe mamă/tată să pregătească locul din casă destinat special pentru noul frățior/noua surioară. Ba chiar unii părinți îl implică pe fratele/sora mai mare să aleagă numele pentru noul membru al familiei.

Cum ne îndrăgostim de copilul nenăscut?

Există o multitudine de metode pentru a realiza acest lucru, ba chiar au fost create programe prin care părinții pot face acest lucru pentru a obține cât mai multe beneficii pentru copiii lor. Dacă sunteți în așteptarea unui copilaș niciodată nu este prea târziu pentru a-i arăta cât de mult îl iubiți. Puteți să îi vorbiți chiar dacă la început vi se pare că faceți un lucru foarte straniu – mai ales când aveți o sarcină mică pe care nici măcar nu ați simțit-o mișcând sau abia se vede la o ecografie. Puteți să îi citiți povești, să ascultați împreună povești pe care dumneavostră le-ați îndrăgit pe când erați copii, să îi scrieți o scrisoare pe care să o citească atunci când devine major și în ea vă exprimați visele pe care le aveți legat de copil și de relația dintre dumneavostră și el/ea. Sunt părinți care implică bebelușul nenăscut în alegerea numelui său - la ce nume mișcă bebe, acel nume este luat în considerare pe viitor, sunt părinți care fac poze cu etapele sarcinii, filmează sau fotografiază nașterea, fac albume foto cu burtica mamei, scriu un jurnal al sarcinii, etc. Internetul ne oferă o mulțime de idei despre cum putem să ne apropiem cât mai mult de copilul nenăscut, ne putem inspira din ele și astfel să îi urăm bun-venit bebelușului cu mult înainte de nașterea sa. Iar efectele le veți descoperi cu surprindere și bucurie după ce noul membru al familiei a venit pe lume.

Acesta este un fragment din conferința „Mamele contează" ce va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 5-9 Decembrie 2015. Detalii despre temele discutate și cum puteți participa la această conferință se găsesc pe pagina de Facebook „Sănătate psihică la feminin". Vă așteptăm cu drag.

Pe Lavinia Stupariu o găsiți aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel