Primul transplant de uter, între o mamă și fiica ei

primul-transplant-de-uter-intre-mama-si-fiica
primul-transplant-de-uter-intre-mama-si-fiica

   O echipă de 10 chirurgi de la Universitatea din Gothenburg a dus la bun sfârșit în acest weekend două operații de transplant de uter. Ambele paciente au primit organele de la mamele lor, în speranța că vor putea avea copii. 

   Primitoarele, ale căror identități nu au fost încă făcute publice, au între 32-37 de ani și sunt suedeze. Intervențiile au durat în medie 7 ore, una dintre femei fiind născută fără uter, iar cealaltă suferind o extirpare în urma unui cancer cervical. Cele două puteau produce ovule și au fost supuse fertilizării in-vitro înaintea transplantelor. Embrionii creați astfel au fost înghețați și urmează a fi implantați în uterele nou primite anul viitor, sperându-se la sarcini sănătoase.

   Recuperarea decurge bine, dar doctorii nu vor declara operațiile un succes complet până când femeile nu vor naște copii sănătoși, anul viitor. Deși mamele donatoare au 50-60 de ani, uterele sunt capabile să suporte o sarcină, iar corpurile primitoarelor au mai multe șanse să accepte organele străine, pentru că țesuturile sunt foarte asemănătoare cu ale lor.

   În următoarele luni le vor fi administrate gradual medicamente imunosupresante, care opresc sistemul imunitar să lupte împotriva uterelor noi, așteptându-se ca ele să înceapă să funcționeze normal. Cele două sunt încă obosite după operație, dar merg și se simt bine, în timp ce mamele lor vor fi externate în următoarele zile.

   Pacienta care a suferit de cancer cervical a declarat pe site-ul Universității Gothenburg că a avut grijă să nu o facă pe mama sa să se simtă obligată să-i facă donația, dar că aceasta este foarte preocupată de binele ei și a făcut tot ce este posibil ca s-o vadă fericită. Ea și partenerul ei au creat 10 embrioni pentru a se asigura că viitoarea sarcină va fi dusă pana la capăt cu bine.

   Echipa intenționează să mai efectueze încă 8 transplante similare în următoarele luni, 7 dintre femei primind uterul de la mamele lor, iar una de la sora ei mai mare. Ele nu pot avea copii decât dacă folosesc o mamă-surogat, lucru ilegal în Suedia, dar acceptat în alte țări, ca Marea Britanie, de exemplu.

   Anul trecut, doctorii turci au anunțat primul transplant de uter din lume, în care Derya Sert de 22 de ani a primit organul de la o femeie care murise într-un accident de mașină. Ea ar trebui să înceapă tratamentul de fertilizare in-vitro luna aceasta, pentru a concepe primul copil în uterul nou. Aceste noi transplante sunt însă primele realizate între mame și fiice.

    Dr. Gedis Grudzinskas, consultant în fertilitate și ginecologie a declarat că este un progres important doar pentru un grup mic de femei infertile, incluzând cazurile deja operate, dar este circumspect în legătură cu cât de răspândite vor fi implicațiile, pentru că aplicabilitatea este limitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel