Premieră mondială: speranță pentru femeile care nu pot avea copii

Medicii dau o nouă speranță femeilor care nu pot avea copii. Doctorii din Suedia au transplantat, cu succes, utere la nouă femei. Organele au fost donate de rude şi, curând, cele nouă femei vor încerca să rămână însărcinate.

Cele nouă femei cărora li s-a transplantat câte un uter sunt parte a unui experiment major în care se testează dacă această intervenţie este posibilă sau nu. Participantele la studiul efectuat în Suedia s-au născut fără uter sau acesta le-a fost scos în urma unui cancer cervical. Transplanturile de uter reprezintă o nouă provocare, existând multe îngrijorări.

Încercări de transplanturi de uter

Au mai existat două încercări de a transplanta utere, una în Turcia şi alta în Arabia Saudită, însă ambele experimente au eşuat. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, din Ungaria sau din alte ţări plănuiesc intervenţii similare, însă eforturile suedezilor sunt în stadiul cel mai avansat, scrie AMFMS.

Medicii din Suedia povestesc că cele nouă femei care au suferit transplantul de uter se simt bine. Multe dintre ele au avut ciclu la şase săptămâni după operaţie, acesta fiind un semn că uterele sunt sănătoase şi funcţionale. O singură femeie a suferit o infecţie a uterului şi altele au avut episoade în care organismul lor a respins transplantul, dar niciuna din ele nu a avut nevoie de terapie intensivă îndelungată după efectuarea operaţiei. Toate au părăsit spitalul în câteva zile, spune dr. Brannstrom. Identitatea celor nouă femei nu a fost făcută publică.
Tehnică controversată

Tehnica folosită de specialiştii suedezi este, oarecum, controversată din cauza folosirii de donatori vii. În Marea Britanie, medicii plănuiesc să realizeze acelaşi tip de transplant, însă folosind utere de la femei decedate. Acelaşi lucru l-au realizat specialiştii din Turcia: au folosit un uter de la o persoană decedată. Totuşi, anul trecut, medicii turci au anunţat că pacienta lor a rămas însărcinată, dar a suferit un avort spontan la doar două luni de la concepţie.

Medicii din Arabia Saudită s-au folosit de un donator viu şi au realizat primul transplant de uter în 2000, însă uterul a trebuit scos după doar trei luni din cauza unui cheag de sânge. „Mats a făcut un lucru extraordinar şi înţelegem perfect de ce a ales această cale. Însă noi suntem îngrijoraţi cu privire la donatorii vii“, spune doctorul Richard Smith, şeful secţiei de transplanturi uterine din Marea Britanie.
După maxim două sarcini, uterele vor fi scoase pentru ca femeile să nu mai fie nevoite să ia medicamente pentru a împiedica respingerea organului transplantat. Aceste medicamente pot cauza hipertensiune, diabet şi pot chiar creşte riscul de anumite tipuri de cancer. Dr. Smith susţine că datele furnizate de femeile care au suferit transplanturi de rinichi şi care au folosit aceleaşi medicamente anti-respingere nu sugerează că bebeluşii lor sunt supuşi unui risc mare din cauza lor. Dr. Brannstrom a avertizat, totuşi, că e posibil ca uterele transplantate să nu poată menţine sarcini, cu toate că el este optimist. „Acesta este un studiu. Le oferă posibilitatea femeilor să aibă un copil, însă nu există garanţii. Însă, cu siguranţă, ele aduc o contribuţie mare în ştiinţă“, conchide dr. Brannstrom pentru AP, mai notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel