Pe soare sunt 6000 de grade, iar pe coroana solară 2-3 milioane. Vezi aici de ce

temperatura coroanei solare
temperatura coroanei solare

Temperatura de la suprafaţa Soarelui este de circa 6.000 de grade Celsius, însă temperaturile urcă până la 2-3 milioane de grade Celsius la nivelul coroanei solare pentru că vânturile solare care îndreaptă razele în toate direcţiile sunt foarte puternice şi alimentează creşterea accelerată a temperaturii.

Temperatura de la suprafaţa Soarelui este de circa 6.000 de grade Celsius, însă temperaturile urcă până la 2-3 milioane de grade Celsius la nivelul coroanei solare, care este mult mai îndepărtată de centrul astrului, unde se produc reacţiile nucleare, sursa acestei energii termice. Cum poate această energie suplimentară să ajungă până la coroană?

Hannes Alfvén, un fizician suedez, laureat al premiului Nobel în 1970, a prezis existenţa unor unde care vehiculează această energie prin intermediul liniilor din câmpul magnetic ce parcurge plasma (particule încărcate electric) din coroană. Până atunci, acele unde nu au fost detectate în cantităţi suficiente pentru a furniza energia necesară, informează Realitatea.

Graţie imaginilor de înaltă definiţie în spectrul ultaviolet, realizate cu o cadenţă rapidă (la fiecare 8 secunde) de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO), echipa coordonată de Scott MacIntosh a putut să detecteze aceste unde Alfvén.

Ele se propagă cu o foarte mare viteză (200-250 kilometri/ secundă) prin plasma aflată în mişcare, a explicat într-un comunicat profesorul Marcel Goossens de la Université Catholique din Louvain, care a participat la acest studiu.

Cu un flux de energie de 100-200 de waţi/ metru cub, aceste unde "sunt suficiente pentru a furniza energia necesară pentru a propulsa rapidele vânturi solare şi a compensa pierderile de căldură din regiunile calme din coroana solară", au concluzionat autorii studiului.

Însă "ele nu sunt suficiente pentru a furniza cei 2.000 de waţi/ metru cub necesari pentru a alimenta zonele active din coroană", au adăugat autorii, care consideră că este nevoie de instrumente cu o mai bună rezoluţie spaţială şi temporală "pentru a studia întregul spectru de energie emisă în regiunile active".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel