Omenirea a cucerit Everestul şi a aterizat pe Lună, ceea ce ne facem să credem că suntem mai mari şi mai buni decât strămăşii noştri. Dar din punct de vedere strict fizic, se pare că suntem mai mici. Experţii de la Universitatea Cambridge spun că omul modern este cu 10% mai scund şi mai slab decât strămoşul său vânător-culegător.
Şi ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, se pare că şi creierul nostru este mai mic, scrie dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Declinul a avut loc de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, principalele cauze fiind înclinaţia spre agricultură, cu diete mai sărace şi urbanizarea, care compromite sănătatea. Teoria se bazează pe rămăşiţe umane fosilizate găsite în Africa, Europa şi Asia.
"Putem observa că oamenii au evoluat continuu dar modificarea mărimii corpului nu a fost substanţială până acum 10.000 de ani. Întrebarea este de ce s-a întamplat asta tocmai atunci", spune Martha Lahr, expert în evoluţia umană.
Perioada în care s-a petrecut această schimbare se pare că ar coincide cu transformarea tot mai multor triburi de vânători-culegători în agricultori. Deşi agricultura oferea destulă hrană, gama de alimente s-a restrâns şi a lăsat loc deficienţelor de vitamine şi minerale.
Totuşi, extinderea activităţilor agricole nu explică şi micşorarea creierului. Acesta măsura în urmă cu 20.000 de ani aproximativ 1.500 de centimetri cubi. Media mărimii creierului omului modern este de 1.350 de centimetri cubi, diferenţa fiind de mărimea unei mingi de tenis. Dar această transformare nu înseamnă că suntem mai puţin inteligenţi, ci doar că am învăţat să ne folosim mai bine resursele.
„Micşorarea creierului înseamnă o eficienţă mai mare, economisind energie, la fel ca în cazul procesorului unui calculator“, explică Martha Lahr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu