Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății: Dezastru la IC Cantacuzino. Siguranța națională, pusă în pericol

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a recunoscut, într-un interviu acordat DC News, că situația de la Institutul Cantacuzino este gravă, din cauza erorilor de administrare din ultimii 10 ani. O anchetă penală vizează șarja de vaccin antigripal din 2012-2013, când s-a încercat distribuirea unui produs cu endotoxine peste nivelul admis de legislație.

În 2010, președintele Traian Băsescu declara că își face anual injecții pentru stimularea imunității, cumpărate de la Institutul Cantacuzino. Între timp, Institutul a pierdut autorizația pentru Cantastim, din cauză că nu a modernizat liniile de producție, conform normelor europene. Toate cele 15 autorizații pentru produsele biologice pe care le realiza Institutul au fost pierdute. Cu peste 500 de angajați, Institutul se luptă să supraviețuiască producând un singur vaccin, cel antigripal, în vreme ce competitorii din Occident au zeci de linii de produse, realizate cu 2-300 de oameni. Ca dezastrul să fie complet, în 2013 toată șarja de vaccin a trebuit să fie distrusă.

Management defectuos la Institutul Cantacuzino

"După experiența nefericită din 2013, când vaccinul produs la Institutul Cantacuzino nu a fost conform cu ceea ce trebuia să fie și cu endotoxinele la un nivel foarte mare, cred că înainte de a lua decizia de a produce vaccin antigripal, trebuie să ne asigurăm că Institutul Cantacuzino este capabil să facă acest lucru. De aceea, am luat decizia că este mai bine să le mai dăm răgaz un an pentru a-și pune toate lucrurile la punct, pentru a nu mai repeta experimentul nefericit din 2013. Este o problemă de sănătate publică. În momentul de față, managementul de la Institutul Cantacuzino nu putea asigura un întreg proces tehnologic care să poată conferi singuranță", a declarat Nicolae Bănicioiu la DC News.

Anchetă penală în curs pentru șarja de vaccin din 2013

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou, a declarat că vinovaţii pentru producerea celor 400.000 doze de vaccin antigripal neconform vor plăti.

"Vaccinul produs la Institutul Cantacuzino, în 2013, nu a fost ieftin. Ba din contră... este mai scump decât ceea ce estimez că se va achiziționa anul acesta prin procedura de licitație. Nu prețul este singurul criteriu, când este vorba despre o capacitate strategică, când vorbim de siguranța națională. Dar nici nu ai voie să pui în pericol siguranța cetățeanului. Vaccinul era mai scump pentru că s-au cheltuit foarte mulți bani fără a avea o strategie foarte clară. Statul a plătit de două ori același lucru: și producția și achiziționarea vaccinurilor de la Cantacuzino. În plus, au apărut problemele grave de calitate și cele de legalitate. În 2013, nu s-a respectat calendarul de producție, materia primă a fost cumpărată târziu și neconform. Prețul ouălelor de cultură era de 10 ori mai mare decât al celor care se vindeau în magazine. Procedurile n-au fost respectate. Acele 400.000 de doze de vaccin antigripal urmau să fie distribuite în afara calendarului vaccinal. Acestea sunt date publice, nu vreau să ofer mai multe detalii fiindcă este o anchetă penală în curs. Așadar, cei care au pus în pericol sănătatea populației vor plăti", a mai zis Nicolae Bănicioiu.

Încercau să distribuie vaccinul toxic către populație

"Institutul Cantacuzino trebuie să redevină ceea ce a fost. Trebuie să producă exact ceea ce trebuie fără a pune pe nimeni în pericol. Vorbim despre chetsiuni de sănătate publică și siguranță națională. Nu îți poți permite să faci lucrurile la hazard. În 2013, a fost o încercare, iar Ministerul Sănătății a analizat foarte superficial informațiile și propunerile celor de la Institutut. Astfel s-a ajuns la producția celor 400.000 de doze și, la un moment dat, a existat dorința de a fi distribuite către populație. Au fost oprite în ultimul moment pentru a nu ajunge la populație. Nu trebuie să uităm aceste lucruri. Pe mine mă deranjează foarte tare specialiștii care strigau atunci în cor că este bine să dăm dozele la populație. Noroc că le-am mai trimis încă o dată la verificat la Institutul Pasteur și am văzut că era să facem rău populației", a continuat ministrul Sănătății la DC News.

Trecerea vaccinului toxic la Rezerva de stat, încercare de mușamalizare?

Întrebat dacă trecerea celor 400.000 de doze de vaccin antigripal cu nivel ridicat de endotoxină la rezerva de stat ar fi putut fi o încercare de mușamalizare, Nicolae Bănicioiu a răspuns: "A fost o încercare nereușită de gestionare a acestei probleme. Fiind o anchetă în desfășurare, nu vreau să intru mai mult în detalii. Important este că în acest moment există un comitet interministerial care gestionează problema de la Institutul Cantacuzino deasupra intereselor care există. Eu am propus această chestiune tocmai pentru că mizeria ascunsă sub preș nu rezolvă problema."

Dezastrul a început în 2005

"De-a lungul timpului, la Institutul Cantacuzino au fost multe greșeli. Din 2005 încep erorile administrative, manageriale și de strategie din partea Ministerului Sănătății. În primul rând, au pierdut toate licențele de produse biologice. Din 2005 și până în 2010 au reușit să le piardă pe toate. Este cea mai importantă chestiune care ar trebui analizată la Institutul Cantacuzino. Nu trebuie să reducem discuția doar la vaccinul antigripal. Instititul Cantacuzino trebuie să se întoarcă la scopul pentru care a fost creat. La Institutul Cantacuzino, dincolo de dezastru, este o problemă de strategie. Cred că este momentul să terminăm cu ipocrizia și să ne asumăm reorganizare Institutului. Primul pas a fost făcut miercuri când Institutul Cantacuzino a trecut de la Ministerul Sănătiții la Ministerul Educației și Cercetării, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în 2012. Prin această trecere se poate face reorganizarea. Sunt menținuți toți specialiștii care au un cuvânt de spus și pot ajuta la funcționarea Institutului Cantacuzino. Va fi numită o nouă conducere. După aceea, se va discuta problema ștergerii de datorii. În momentul respectiv, este conturată clar strategia, iar Institutul are viitor. Dacă nu se fac lucrurile acestea, ne vom confrunta din nou cu problemele din trecut", a punctat Nicolae Bănicioiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel