Necredincioșii de pe net

asur-concurs-national
asur-concurs-national

Într-un studiu publicat în urmă cu 2 ani s-a arătat că peste 40% din români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar alți 35% sunt convinși că te poți îmbolnăvi dacă bei apă după o persoană infectată cu HIV. Greu de crezut că într-o astfel de țară, în care aproape jumătate din populație este „analfabetă științific”, ar putea exista o comunitate solidă de sceptici, de indivizi cu simț critic dezvoltat.

În ce ”cred” ateii?

O simplă căutare pe Internet și se poate vedea că realitatea e alta. Pe forumurile generaliste cele mai intense discuții, în afară de cele pe teme politice, sunt despre eterna confruntare dintre religie și știință. La o scurtă analiză a acestor polemici se poate observa că tabăra scepticilor este numeroasă și deosebit de activă. Ba chiar există și un forum al ateilor, vechi de 6 ani, timp în care a reușit să adune 1367 de membri. Ritmul postărilor a scăzut mult în ultima vreme, însă majoritatea forumiștilor n-au renunțat la activitățile militante și s-au mutat în social media, pe grupuri de facebook precum ”Atei&Agnostici Români” sau cel al ONG-ului ”Asociația Secular-Umanistă din România”. ONG-ul, promotor al valorilor universale ale secularismului, are și o pagină publică de facebook, care a reușit să strângă 13 567 de like-uri în doar doi ani de activitate. De asemena, pe site-ul oficial este prezentată o listă de 7 principii și misiunea organizației:

”Misiunea noastră principală este ca în termenii cei mai simpli să facem ființele umane conștiente de ceea ce poate să însemne Umanismul și ceea ce le pretinde acestora să fie. Folosind gândirea liberă, puterea științei și imaginația creativă pentru încurajarea păcii și în serviciul compasiunii, avem încredere că dispunem de mijloacele necesare să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm cu toții. Facem apel către toți cei care împărtășesc această convingere să se asocieze cu noi în această strădanie.”

Despre ce discută ateii români?

În descrierea grupului ”Atei&Agnostici Români” scrie că este vorba despre „un loc în care să prezentăm idei, să mai punem un link la un film, la un articol, la o carte”. De asemenea, este specificat clar că este o comunitate „doar pentru cei ce nu cred sau se îndoiesc, nu este pentru discuții mixte”. Cu toate acestea, deși se prezintă ca un club exclusivist, al indivizilor cu viziuni și convingeri comune, dezbaterile sunt aprinse. Nu pe seama existenței sau nonexistenței divinității, la capitolul ăsta pare să existe unanimitate, chit că există și aici nuanțări de genul ”ateu”, “agnostic”, “deist” sau “ireligios”. Cert e că toți pun la îndoială moralitatea religiei instituționalizate și militează pentru aceleași cauze: scoaterea religiei și a icoanelor din școli, păstrarea evoluționismului în manualele de biologie, investiții mai mari în știință și cercetare, impozitarea Bisericii, finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului din donații și nu din bani de la bugetul statului etc.

Se pun poze cu citate din cărțile biologului evoluționist Richard Dawkins, clipuri cu umoriști americani precum George Carlin sau Bill Hicks, conferințe pe teme științifice - cam tot ce e popular și în comunitățile atee occidentale. Singurul liber-cugetător român demn de menționat pare Remus Cernea, actualul consilier al premierului Victor Ponta. Totuși, din cauza alegerilor sale pe plan politic, numărul de susținători a scăzut în ultimii și a devenit o figură destul de controversată.

Cele mai aprigi polemici se dau însă pe teme politice. Aici există diferențe clare de opinie, ce duc deseori la nervi și abateri serioase de la subiectul discuției. Libertarieni, anarhiști, socialiști, liberali - orientări de la ambele capete ale spectrului politic au o ”voce” în dezbaterile organizate pe aceste grupuri. Unii doresc dispariția sau diminuarea statului, alții militează pentru o centralizare și mai puternică. Cu toate acestea, în ciuda momentelor în care se ajunge la atacuri la persoană și înjurături, merită remarcată erudiția participanților la discuție, de cunoașterea destul de bună a datelor istorice și a jargonului politic. Iar cunoștințele acestora nu se limitează la politică sau alte științe sociale. E o regulă nescrisă printre ateii din toată lumea că trebuie să stăpânești cunoștințe elementare despre biologia și cosmologia evoluționistă pentru a fi considerat un ”secularist adevărat”. Basmele cu “omul se trage din maimuță” nu sunt tolerate și sunt catalogate automat drept denaturări creaționiste. De asemenea, nu sunt văzuți cu ochi buni conspiraționiștii sau promotorii unor pseudoștiințe precum astrologia, parapsihologia sau designul inteligent.

Necredincioși vs. credincioși

Necredicioșii nu polemizează totuși numai în medii exclusiviste. De fapt, sunt destui utilizatori atei sau agnostici pe forumurile religioase. Valorile promovate sunt aceleași, numai că de această dată au de înfruntat interlocutori cu principii religiose puternice. Una e să dezbați cu un ateu sau un credincios de ocazie, alta e să stai de vorbă cu un creștin practicant. Sunt puse în discuție teme precum ”creație vs. evoluționism”, “moralitate religioasă vs. moralitate laică”, ”rațiune vs. credință”. Astfel, ateul e deseori pus în situația de a combate argumente teologice cu argumente științifice, superstiția cu logica. Din moment ce fiecare tabără folosește argumente de naturi diferite, asemenea dezbateri nu pot avea un câștigător clar, iar clipele în care se ajunge la abateri de la subiect sau atacuri la persoană sunt des întânite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel