Ministerul Sănătății și ARPIM - protocol care asigură accesul pacienților la tratamente

medicamente.ms.arpim
medicamente.ms.arpim

Ministerul Sănătăţii (MS) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care garantează accesul pacienţilor la tratamente în 2013.

Protocolul dintre MS și ARPIM abordează principalele probleme ale industriei farmaceutice din România. Mai exact: directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback, potrivit comunicatului de presă postat vineri pe site-ul Ministerului Sănătății.

Pe baza protocolului, MS va propune Guvernului încheierea unui memorandum, care să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung.

Problemele abordate în protocol

Referitor la directiva plăţilor întârziate, ARPIM susţine iniţiativa MS de a implementa un calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul lui 2014. Scopul directivei este de a nu pune presiune financiară asupra sistemul sanitar. Prin urmare, două treimi din facturile emise înainte de implementarea directivei vor fi plătite până la sfârşitul lui 2013, iar restul, până la sfârşitul lui 2014.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, MS va finaliza metodologia de introducere a noi medicamente pe listă până la sfârşitul lunii martie. Astfel, de la 1 iulie 2013, pacienţii vor avea acces la medicamente de ultimă generaţie. Potrivit lui Makis Papataxiarchis, preşedintele ARPIM, parteneriatul va garanta accesul pacienților la "toate tratamentele existente care să le permită o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă".  

Referitor la metodologia de stabilire a preţurilor, s-a stabilit că este momentul de a identifica soluţii care să asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.

Referitor la taxa clawback, ARPIM și MS au decis continuarea discuţiilor pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel