Medicii, nemulțumiți de programul de guvernare: Sănătatea ocupă locul 24 din 28 pe lista priorităților

medici
medici

Sindicatele medicilor din România s-au declarat contrariate de prioritatea față de Sănătate din programul de guvernare al Cabinetului Ponta II. Principalele motive de nemulțumire sunt reprezentate de locul acordat Sănătății și numărul de pagini ocupate în programul de guvernare, se arată într-un comunicat remis de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR).

În programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 Sănătatea ocupă locul 24 din 28 de ministere sau structuri atașate direct primului-ministru, fiindu-i alocate 5 pagini (de la 99 la 103) din totalul celor 125. Mai importante pentru actualul Guvern par să fie, conform aceluiași program, următoarele: administraţia (#8), agricultura (#2), apărarea (#3), apele şi pădurile (#4), bugetul (#5), cercetarea (#10), comunicaţiile (#6), cultura (#7), dialogul social (#23), educaţia (#9 – 10 pagini), energia (#11 – 7 pagini), externele (#12 – 11 pagini), finanţele (#14), fondurile europene (#16), industria şi comerţul (#17), internele (#18), justiţia (#19), macroeconomia (#1), marile proiecte (#20), mediul (#21), munca (#22) şi românii din afară (#13).

Ca prioritate, Sănătatea întrece tineretul şi sportul (#25), transporturile (#26 – 8 pagini), mediul de afaceri şi turism (#27 – 6 pagini) şi minorităţile (#28).

Ca o comparație, în Cabinetele Văcăroiu, Năstase, Tăriceanu și Boc, Sănătatea a ocupat mereu capitolul 6 al programelor de Guvernare.

Alte prevederi care stârnesc nemulțumirea medicilor sunt:

- se cere „Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate prin modificarea și revizuirea legislației”, dar nu se spune cum se va face acest lucru.

- în programul de guvernare se urmărește „Finanțarea unor politici publice în domeniul sănătății printr-o mai bună gestionare a fondurilor europene”, în condiţiile în care fondul principal este cel al asigurărilor, iar programele se bugetează direct pentru Ministerul Sănătății.

- se încearcă „acoperirea” faptului că nu există bani suficienţi pentru pachetul de bază actual, şi atunci se încearcă „aburirea” publicului cu fraze în care apar fie pachet de servicii, fie alternative de servicii, fie moduri de finaţare – lucruri care nu sunt identice între ele şi nu au cum să fie comparativ privite.

- revizuirea sistemului de salarizare se va face prin creşterea competivităţii, stimularea performanţei şi excluderea de la sistemul bugetar a asistenţilor şi a moaşelor.

- problema rezidenților nu este un nou mod de formare, ci posibilitatea de a li se oferi posturi atractive.

- apetitul „aberant” pentru construcţia de 8 spitale regionale de urgenţă pentru România. În comunicat se transmite că România nu are nevoie de spitale în plus, are destule. Nu are nevoie de noi spitale (nici măcar private), pentru că nu le poate susţine pe cele pe care le are. Are nevoie de o altă viziune asupra spitalelor.

- Listarea unor tehnologii moderne, nu înseamnă programe de guvernare, ci demagogie, se arată în ultimul punct al comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel