Isteria anti-vaccin face victime printre copii. Epidemie de rujeolă din această cauză

O epidemie de rujeolă a pornit în Statele Unite ale Americii din cauza comunităților în care se crede că vaccinul dăunează sănătății.

În Statele Unite ale Americii, mai multe comunități sunt de părere că vaccinul nu ajută cu nimic omul, fiind o metodă de a ține sub control masele.

Convinși că această teorie a conspirației este adevărată, ami mulți oameni din SUA au refuzat să-și vaccineze copiii și, după 15 ani, rujeola a reapărut în țară.

Ultima epidemie serioasă de rujeolă în Statele Unite a apărut în anul 1990. Peste 55.000 de oameni s-au îmbolnăvit. 11.000 dintre aceştia au fost spitalizaţi, iar 120 dintre ei au murit din cauza complicaţiilor, cei mai mulţi fiind copii sub vârsta de 5 ani. Epidemia de atunci a apărut datorită vaccinării insuficiente a copiilor preşcolari.

CITEȘTE ȘI: FDA a aprobat un vaccin pentru prevenirea unor forme de cancer cauzate de 5 tipuri de HPV

Oficial rujeola a fost eradicată în Statele Unite în anul 2000. În 2014 a reapărut, fiind înregistrate peste 600 de cazuri. A fost cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimele două decenii.

Academia Americană de Pediatrie a emis un comunicat în care menţionează că toți copiii între un an şi un an şi trei luni trebuie să fie vaccinaţi contra rujeolei, rubeolei şi oreonului, cu o repetare între 4 şi 6 ani.

Este recomandabil ca vaccinarea să nu fie efectuată înainte de 1 an şi sub nicio formă înainte de împlinirea a 6 luni. Astfel, orice epidemie răspândită prin intermediul copiilor părinţilor anti-vaccin îi pune direct în pericol pe bebeluşii sub 6 luni, în mod special mai vulnerabili la complicaţiile cu potenţial letal produse de această boală.

Mișcarea anti-vaccin

Printre motivele creșterii numărului cazurilor de rujeolă este menţionată mişcarea anti-vaccin. Aceasta este deosebit de agresivă în mediul online în Statele Unite (dar şi în România). Vizibilitatea mediatică acordată mişcărilor anti-vaccin a determinat BBC să recomande anul trecut ca prezentatorii să nu mai practice o „falsă imparţialitate", acordând unor grupuri lipsite de „expertiză profesională" spaţii egale de exprimare cu a experţilor confirmaţi atunci când sunt tratate subiecte ştiinţifce, scrie Hotnews.

Această vizibilitate a determinat atât în Statele Unite, cât şi în România, un fenomen de pseudo-panică: tot mai mulţi oameni se tem că tot mai mulţi părinţi nu-şi vaccinează copiii. În realitate, ratele de vaccinare rămân în continuare mari, problema fiind percepţia asupra problemei. Un studiu din 2014 constată că majoritatea americanilor cred că doar între 70% şi 79% dintre copii sunt vaccinaţi, doar 9% din cei chestionaţi indicând cifra reală – peste 90%.

CITEȘTE ȘI: Boala tăcută care ucide zilnic șase românce

Vaccinarea în masă a copiilor produce aşa numitul efect de imunitate de comunitate, formându-se practic un zid în jurul comunităţii vaccinate, zid de care virusul nu mai poate trece. Copiii nevaccinaţi care trăiesc în interiorul unor astfel de comunităţi (supranumiţi "călători pe gratis") sunt la rându-le protejaţi dacă nu părăsesc comunitatea respectivă.

Dar pentru ca acest efect să se menţină este nevoie ca cel puţin 85% din populaţie să fie vaccinată. Experţii avertizează că în cazul scăderii ratei vaccinării sub această cifră, lucrurile pot scăpa de sub control, persoane precum copiii sub un an, gravidele, bătrânii sau persoanele cu probleme imunitare fiind expuşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel