Fumatul la mâna a treia, riscuri mari pentru nefumători

Nefumătorii fumează fără să știe, în spațiile publice, fiind expuși la aceleași riscuri ca fumătorii, relevă rezultatele unor studii recente. Dr. Ioana Munteanu, expert în tabacologie, a avertizat, în cadrul unei întâlniri organizate de Societatea Română de Pneumologie, că fumatul la mâna a treia crește riscul unor boli la nefumători. În cazul în care se fumează în casă, fumatul la mâna a treia îmbolnăvește copiii.

”Fumul persistă în aer peste patru ore după ce într-o încăpere a fost fumată o țigară, a spus dr. Munteanu. Mai ales copii sunt expuși riscurilor date de substanțele cancerigene răspândite de fumători. Particulele toxice rămân pe suprafețele de mobilă, sau pe covor, se îmbibă în pereții locuințele în care se fumează. Copiii, în special  cei mici, care se joacă pe covor, sau duc la gură obiecte contaminate cu fum de țigară, au un risc de două ori mai mare de îmbolnăvire. Sunt vizate afecțiuni din sfera ORL: obstrucția nazală cauzată de particulele de gudron și de alte substanțe toxice, duce la otită medie, sinuzite, bronșită și astm. Sindromul de hiperactivitate este, de asemenea, indus de unele substanțe din fumul de țigară. Prin procesul de gazeificare, particulele toxice depuse într-un spațiu în care se fumează continuă să elibereze în atmosferă substanțe nocive”, a avertizat dr. Munteanu.

 

Dintre cardiacii tineri, 80% sunt fumători

Dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, a confirmat că fumatul este principalul factor de risc la tinerii cu boli cardiovasculare. Fumatul începe de la naștere, în cazul copiilor expuși la fumul de tutun, prin fumatul la a doua sau a treia mână. La vârste între 9-14 ani, unii dintre copii se apucă de fumat. Dintre cei care fac infarct sub 50 de ani, 80% sunt fumători, a spus dr. Tatu Chițoiu, în cadrul dezbaterii ”Despre fumat, de la teorie...la public”. Vârsta biologică a arterelor este cu 15 ani mai mare în cazul fumătorilor, decât al celor care nu fumează. ”Luemna se sperie de cancer, dar principala cauză de deces în România sunt bolile cardiovasculare, a adăugat dr. Tatu Chițoiu.

 

Ventilația din restaurante, ineficientă în cazul fumului de țigară

Prof. Florin Mihălțan, președintele Societății de Penumologie, a cerut parlamentarilor să respecte angajamentele asumate de România pe plan internațional. ”Fumatul este toxic pentru oameni și costisitor pentru sistemele de sănătate. Aduce sărăcie în societate, prin reducerea productivității, absenteism și creșterea cheltuielilor pentru tratarea afecțiunilor legate de fumat. S-a dovedit că ventilația aerului din încăperi nu este eficientă, că nefumătorii sunt expuși riscurilor, dacă se permite fumatul în instituțiile publice. Singura cale de a preveni expunerea lucrătorilor din industria de servicii și a nefumătorilor este interzicerea fumatului în spații publice”, a concluzionat prof. Mihălțan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel